Életmód

Nagy leégések: sokaknak a barnaság a nyaralás fokmérője

pixabay/kontor ádám
pixabay/kontor ádám
A Szallas.hu online felmérést végzett a nyári fényvédelemmel kapcsolatos szokásokra irányulóan.

Még mindig sokan, háromból egy magyar nyaraló perzselődik a napon 11-15 óra között, a legerősebb UV-sugárzás idején – derült ki a Szallas.hu felméréséből. Minden tizedik válaszadó egyáltalán nem gondoskodik a fényvédelemről. Ráadásul a válaszadók harmada még sosem járt bőrgyógyászati szűrővizsgálaton, holott évente egyszer javallott.

Kapcsolódó
11 természetes és praktikus megoldás napégésre
Kívül, belül védi szervezetünket!

A Szallas.hu online felmérést végzett a nyári fényvédelemmel kapcsolatos szokásokra irányulóan.

Bár kutatásaink jellemzően a magyarok utazási trendjeire irányulnak, az idei rekkenő hőség és az egyre erősödő UV-sugárzás miatt fontosnak éreztük, hogy a nyaralók figyelmét ne csak a hazai úti célokra hívjuk fel, hanem a bőr egészségének megóvására is

– ismertette a kérdőívezés hátterét Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője.

Az eredmények visszaigazolták, hogy fontos az edukáció témában. A válaszadók 57 százaléka 3 vagy több órát tölt a napon a nyári melegben, harmaduk fél-2 óra közötti időtartamról nyilatkozott. 6 százalékuk fél óránál kevesebbet sütkérezik és csupán 8 százalékuk nem napozik egyáltalán.

Ráadásul minden harmadik nyaraló 11 és 15 óra között sütteti a hasát, amikor a legerősebb az UV-sugárzás

– tette hozzá Kelemen Lili.

A másik kétharmaduk csinálja jól, felelősen, aki ebben az időszakban maximum az árnyékban, de inkább zárt, hűvös helyen tartózkodik. Arról megoszlanak a vélemények, hogy miért perzselődünk a tűző napon .Sokaknak a barnaság a nyaralás fokmérője, és arról se feledkezzünk meg, hogy a nagy nyári szabadság alatt nehezen viseljük a korlátokat.

A fényvédelem fokmérője az SPF (Sun Protection Factor), ami azt mutatja meg, hogy milyen mértékben véd a készítmény az UVB sugarak ellen, mennyire blokkolja a természetes melanin képződést. Minél magasabb ez az érték, annál hatékonyabb a védekezés.

Biztató, hogy a válaszadók kétharmada SPF 30-as vagy annál erősebb naptejet használ. Örvendetes, hogy nemek szerinti bontásban is hasonló az arány. Korosztályok tekintetében pedig a 36-45 és a 26-35 évesek a legtudatosabbak, náluk 60 százalék feletti a magas SPF értékű fényvédők használatának aránya.  Minden ötödik nyilatkozó SPF 21-30, minden tizedik pedig SPF 5-20 erősségűt visz fel bőrére.

Összességében tehát tízből kilenc nyaraló gondoskodik a fényvédelemről. Viszont a válaszadók háromnegyede az arcára csak nyáron használ fényvédőt, az év többi részében nem. Ugyanakkor hiába minden eddigi intelem, még mindig vannak olyanok (kb. minden tizedik válaszadó), akik egyáltalán nem használnak naptejet még a vakáció során sem. Megoszlanak az indítékok, de jellemzően amiatt tartják szükségtelennek a naptej használatát, mert nem szoktak leégni, felesleges kiadásnak vélik, és nélküle gyorsabban barnulnak.

Holott a bőrünk egészségének megóvása nem úri hóbort. A fényvédők használatával és a napozási tanácsok megfogadásával gátolhatjuk a bőr öregedését, a korai ráncok és a pigmentfoltok megjelenését, és csökkenthetjük a bőrrák kialakulásának kockázatát

– mondta Kelemen Lili.

A Szallas.hu felmérésében arra is kíváncsiak voltak, vajon milyen egyéb praktikákat, eszközöket vetünk be a nyári forróság idején. A válaszadók kétharmada visel kalapot, kendőt, baseball sapkát vagy egyéb fejfedőt a napszúrás elkerülése céljából. Hasonló az aránya azoknak, akik visznek vagy bérelnek napernyőt a strandon, kimondottan árnyékba telepednek le. A tűző napon tízből nyolcan lehetőség szerint minél nagyobb bőrfelületüket takarják el.

Bőrgyógyászati szűrővizsgálaton ugyanakkor a válaszadók harmada még sosem járt.

Nemek szerinti bontásban a férfiak 38 százalékára, a nők 30 százalékára igaz ez. A korcsoportos összehasonlításban ketten is kiemelkednek ezúttal negatív példaként. A 18-25 évesek 41 százaléka nem járt még bőrgyógyászati szűrésen, a 66 évesek vagy idősebbek 39 százalék sosem volt még.

Kapcsolódó
10 perc alatt leéghetünk! Mutatjuk a 8 leghatékonyabb bőrbarát megoldást napégésre
A kevésbé súlyos napégéseket mi is kezelhetjük. Hasznos praktikákat mutatunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik