Életmód

Így leszel a környezettudatos mosás mestere

Pexels
Pexels
Tippek „intelligens mosópor” helyett.

Dédanyáink számára a mosás fáradságos és hosszadalmas program volt, áztattak, sikáltak, kifőztek, teregettek. Mi már csak bedobjuk a gépbe, hozzálöttyintünk valamit, majd a végén szárazon kivesszük a ruhát. Jóval könnyebb az életünk. De tényleg kell nekünk a mosópor, a mosógél, a kapszula, az öblítő, a folttisztító, az előáztató, a fehérítő, az öblítőgyöngy, a mosóparfüm, a mosógép illatosító és ki tudja, milyen vegyszer?

Kapcsolódó

Természetesen, senki nem sírja vissza a régi időket, nem akarunk a patakra járni mosni vagy külön mosógéppel és centrifugával bajlódni, de a vegyszerek alkalmazása helyett visszamehetünk egy kicsit az időben.

Miért váltsunk vegyszermentes mosásra?

Három fő oka lehet.

  1. Szeretnénk megóvni a környezetünket a kemikáliák túlzott használatáról.
  2. Bőrünk érzékeny és muszáj váltanunk kímélőbb mosószerekre.
  3. Olcsóbb lehet, mint a különböző mosószerek.

Pexels

Így mossunk környezettudatosabban

Az egyik legalapvetőbb dolog: meg kell várni, míg tele lesz a gép dobja. Néhány ruhával ne indítsuk el, a legtöbbünknek bőven van annyi ruhája, hogy egy-két hétig minden nap tudunk tisztát felvenni mosás nélkül is.

Nem feltétlenül kell minden ruhát minden egyes hordás után kimosni. A fehérneműt természetesen, célszerű, de egy felsőruha kibírhat több alkalmat is.

Ha most térsz át környezetkímélőbb mosásra, akkor tisztítsd meg a mosógépeket a lerakódott vízkőtől és mosószermaradványoktól, így ezek nem tudják a későbbiekben elsárgítani a ruhákat. Ezt ecetes átmosással tudjuk megtenni, érdemes évente legalább egyszer ismételni. Mossuk át a mosószer és öblítő adagolókat is.

Vízkőmentesítéssel csökkenthető a szükséges mosószer. A mosószóda kiváló erre a célra.

Első lépésként használjuk el azokat a mosószereket, amik otthon vannak. De nézzük meg, hogy milyen mennyiséget ír elő a gyártó és azt ne lépjük túl. Valószínűleg, már így is jóval kevesebb szer megy a lefolyóba, mint a korábbi mosásainknál.

Ha a korábbi szerekben még jobban bízunk, akkor a mosószer felét lecserélhetjük mosószódára.

Ha környezetbarát mosószerekre váltanánk, akkor sokféle lehetőség közül választhatunk.

Mosószóda

Mészkőből és sós vízből állítják elő, környezetbarát, mert olyan körfolyamatban készül, melynek nincs káros mellékhatása.

Szódabikarbóna

A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.

Mosószappan

Hagyományos készítésű, natúr, illatmentes mosószappanok mosáshoz és folttisztításhoz is alkalmasakak.

Mosódió

Indiában és Nepálban növő fa termése, amely szaponint tartalmaz. A szállítás miatt nem a legfenntarthatóbb, viszont teljesen lebomlik.

Általános mosásra, mindennapi szennyeződésekre ezek megfelelnek, erősebb foltokra ecetet, citromsavas, folttisztító sót vagy marhaepe szappant lehet alkalmazni és ruhákat célszerű beáztatni, hogy fellazuljanak a szennyeződések.

Pexels

A ruhák mosására elegendő a 30-40 °C is, illetve nem is kell órákig mennie a mosógépnek. A mosógép a mosáshoz szükséges energia 80-90%-át a víz felmelegítéséhez használja el, 10-20%-át pedig a szivattyú és a motor működtetéséhez, ezért mindig törekedjünk arra, hogy minél alacsonyabb hőfokon mossunk. Így energiát – és pénzt – spórolunk meg, és a ruhák anyagát is kíméljük.

A szárítógép jó szolgálatot tesz az erkély, udvar nélküli, hűvösebb lakásokban, de rengeteg energiát fogyaszt. Használjuk ki a nap és a szél erejét, teregessünk a szabadba, a napillatú ruháknál nincs jobb! Ráadásul a napfénynek és a fagynak is fertőtlenítő hatása van. Nyáron nem is melegíti feleslegesen tovább a szárítógép a lakást, így a klímát sem kell hamarabb bekapcsolni.

Új mosógép vásárlásakor válasszunk energiahatékony, A+ kategóriájú gépet. Minél tovább haladunk az ABC-ben, annál rosszabb egy gép energiafelhasználása. Egy régi gép akár négyszer annyi energiát is elhasználhat, mint újabb társai, így érdemes kalkulációt végezni, hogy mennyi idő alatt hozza be az árát egy energiatakarékos új mosógép.

Vedd figyelembe a gépválasztáskor a mosógép kapacitását is, ha csak néhány főt kell kiszolgálnia, akkor nem érdemes nagy töltetű gépet venni, mert nehezebben telik meg. Nagycsaládosoknak viszont praktikus a nagy kapacitás.

Gépcserénél az új készülék forgalmazója köteles elszállítani a korábbi mosógépet, ha kérjük, így ő gondoskodik arról, hogy a megfelelő helyre kerüljön és egyes részeit újrahasznosítsák.

A meleg vízre kapcsolt mosógép nem használ elektromos áramot a meleg víz előállítására, ezért kevésbé terheli a környezetet. Ha a meleg vizet napkollektorból nyered, az energiamegtakarítás akár 90%-os is lehet!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik