Életmód

Ananász toronyban termel zöldséget a békéscsabai tanár

Koszecz Sándor
Koszecz Sándor
Koszecz Sándor békéscsabai tanár a MikroKerttel kísérletezik, tudományos KOLLABORjában gyerekeknek és felnőtteknek is szívesen megmutatja a jövő beltéri növénytermesztésének takarékos módját.

A sokoldalú pedagógus által kipróbált termesztőrendszerekben intenzív növénytermesztés valósítható meg, egy négyzetméteren akár 80-100 növényt is felnevelhetünk. A férfi küldetésének tekinti a jövő hazai élelmiszerközösségeinek megteremtését.

Kapcsolódó
Megépült a világ legnagyobb vertikális farmja
A dubaji farmon egyszerre 1 millió palánta fejlődik, amelyek napi 3 tonna termést adnak.

Éppen egy éve érkezett meg az első termesztőrendszer, amivel elkezdtem kísérletezni. Nem volt könnyű az információkat begyűjteni, mert hazai területen elég szegényes a szakirodalom hidropónia ügyben, ami van, az leginkább nagyüzemi tudásanyag

– mesélt Koszecz Sándor a portálnak.

Koszecz Sándor

Zöldségeskert a lakásban

A kreatív pedagógus a COVID ellátási lánc problémáiból, és a járvány elmúltával az élelmiszer árrobbanásból arra következtetett, hogy eltávolodtunk saját élelmiszerünk megtermelésének a képességétől, pedig korszerű tudással és technológiával optimalizálható lenn az otthoni növénytermesztés.  Úgy gondolja, a jövőben teljesen természetes lesz, hogy élelmiszerünk egy jelentős része valóban karnyújtásnyira lesz tőlünk.

A MikroKert célja, hogy akár egy lakásban is meg lehessen termelni növényi élelmiszereink jelentős részét. Ha lakótérben helyezünk el termesztő rendszereket, akkor azok szépek is lehetnek, olyanok, amelyek akár a nappali szoba díszei, miközben friss és egészséges élelmiszer terem rajtuk. Dél-Amerikában, és a távol-keleti országokban évek óta szociális támogatásban részesítik azokat, akik szeretnének saját rendszerrel, saját lakóterükben élelmiszert termeszteni.

Szentesi Nóra

A jövő rajtunk múlik

Koszecz Sándor eredeti végzettsége szerint tanár és közművelődési szakember. A kreatív pedagógus fejlesztéspolitikai szakreferens képzést végezett, majd beszippantotta a startup kultúra, jelenleg a KOLLABOR Természettudományos Élményközpontot vezeti Békéscsabán.

A KOLLABOR-ban a természettudományokra építve egy közösségi alkotóteret építettünk ki, amolyan innovációs inkubátorházat, ahol bármilyen ötlet prototípusát meg lehet alkotni. A MikroKerttel egy éve foglalkozunk. Innovátor szerepben az ars poeticánk fontos eleme, hogy ne ötletet, hanem megoldandó problémát keressünk

– vallott küldetéséről a tanár.

Koszecz Sándor

A KOLLABOR vezetője szerint a növénytermesztés könnyen megtanulható, kevés odafigyeléssel nagy termésátlagok érhetők el. Ha piciben végezzük, akkor a családunknak a bolti ár nagyjából negyedéért lesz egészséges élelmiszere.

Nem is az ár a legfontosabb, hanem az, hogy mindez rajtunk múlik. Nem vagyunk senkinek kiszolgáltatva, akár egy lakásban is képesek vagyunk értelmezhető mennyiségű élelmiszert előállítani úgy, hogy még szép is.

Galéria
Szentesi Nóra

Öko-s rendszerek

Vízkultúrás növénytermesztés esetében a tápoldat összetétele és a víz folyamatos keringtetése a kulcstényező. Ha jól előkészítjük a termesztést, akkor a gondozás nem igényel többet naponta-kétnaponta 5 percnél, amikor is a vízszintet és a tápoldat összetételt ellenőrizzük és korrigáljuk, ha szükséges.

Többféle rendszerrel dolgozunk. Az építmény az ananász torony, amelynél egy négyzetméternyi területen 80 növényt nevelhetünk. Jelenleg fodros levelű tépősaláta, Lollo Rossa saláta, jégsaláta, metélőpetrezselyem, balkonparadicsom növekszik nálam, ezen kívül még nagyon sokféle növényt lehet termelni benne. A Zöld falon két négyzetméteren 112 tő növény fér el. Magunk választhatjuk meg a termesztő közeget, így nem muszáj ragaszkodni a vízkultúrás növények termesztőközegéhez a kőzetgyapothoz, vagy a keremzithoz (kerámia golyók), hanem használhatunk virágföldet is

– sorolta a paramétereket a pedagógus.

Koszecz Sándor

Fókuszban az együttműködő gyerekek

Békéscsabán, a Természettudományos Élményközpontban a szakemberek legfontosabb pedagógiai módszere az élménypedagógia, a tapasztalati tanulás. A KOLLABOR falai között a jólét megteremtőit szeretnének kiképezni. A lelkes szakember szerint a jövő nagyon gyorsan változik, rendkívül bizonytalan, és ennek a jövőnek kell, hogy a nyertesei legyenek a gyerekek.

Képessé kell válniuk arra, hogy saját maguknak és másoknak is segíteni tudjanak. A win-win helyzetekkel, az együttműködéssel reményeink szerint mindez elérhető számukra. Ennek érdekében ősszel egy űrkertész programot is indítunk. A MikroKerttől kezdetben én is tartottam, de beláttam, hogy akár általános iskola alsó tagozatos környezetismeret tudásszinttel is el lehet indulni, és évek alatt feltornázni az egyetemi szintig.

Szeptember 10-én Budapesten, a Kozák Téri Közösségi Házban bárki megismerkedhet személyesen is a KOLLABOR és a MikroKert világával, és kreatív működtetőivel.

Kapcsolódó
7 gyümölcs és zöldség, melyeket egyszerűen termeszthetünk cserépben
Ezek a növények már a kevés gondozást is meghálálják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik