Életmód

Elkészült a közösségi tankert az újpesti betondzsungel területén

Átadták Újpest második közösségi tankertjét, ahol 40 szerencsés újpesti kezdhette meg a városi kertészkedést.

Még május közepén bontott el Trippon Norbert alpolgármester javaslata alapján 1124 négyzetméter fölösleges, nagyjából 40 cm rétegvastagságú betont az Újpesti Városgondokság a Károlyi Egyetem szomszédságában, egy régi dühöngő helyén, hogy aztán létrehozhassák a második közösségi tankertet Újpesten. A kivitelezési munkálatok befejeződtek, és birtokba is vehették a 3 négyzetméter alapterületű magaságyásokat a szerencsésen pályázó újpestiek.

Tavaly hoztuk létre az első közösségi tankertet városunkban, Újpesten, amely olyan nagy sikert aratott, hogy úgy döntöttünk létrehozunk egy újabbat, egy dupla akkorát. Így valósult meg a most átadott Viola Tankert. Azt hiszem, most már elmondhatjuk, hogy nemcsak egy trend a városi kertészkedés, hanem igazán fontos is, főleg a drasztikusan emelkedő élelmiszerárak mellett. A közösségi kertek révén a lakosságnak lehetősége nyílik arra, hogy saját magának, költséghatékonyan termessze meg a zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket

– mondta el Trippon Norbert alpolgármester, az újpesti közösségi tankertek kezdeményezője.

A Viola Kertben a negyven ágyás mellett van egy közösségi tér szerszámtároló házzal, fedett esőbeállóval, két lócával, biciklitárolóval. A ház mellett kialakításra került egy homokozó napvitrolával, hogy amíg a szülők kertészkednek, a gyerekek se unatkozzanak.

Elültettek a kert közepébe 2 db hársfát, 3 db díszkörtét és 1 db bordó levelű díszcseresznyét, valamint a komposztáló mellett 3 db húsos som és 3 db bodza is telepítésre került. A kertet határoló kerítés három oldalára 273 sövénynövény és futónövények, pl. vadszőlő, lonc került.

A kert negyedik oldalán 62 tő bogyósgyümölcs bokrot, ribizlit, egrest, málnát ültettek. A tankert szakmai felügyeletét itt is, mint az első tankertnél az Újpesti Városgondokság látja el, így biztosítva, hogy igazi ökológiai gazdálkodás valósuljon meg a közösségi kertben.

A sikeresen pályázó városi kertészeknek sok sikert kívánok, bőséges termést, és remélem, hogy ugyanúgy megszeretik majd a tankertet, mint az előző évben az Izzó Lakótelepen létrehozott 22 magaságyásos közösségi kert használói, akik már egy igazi közösséggé kovácsolódtak össze az elmúlt egy év alatt

– tette hozzá Trippon Norbert alpolgármester.

A közösségi kertek létrehozása nem áll meg Újpesten, jövőre a tervek szerint újabbakat hoznak létre, hogy minél több Újpesten élő lakó tudjon csatlakozni a városi kertészkedők népes táborához.

Kapcsolódó
Már látogatható Budapest első levendulaparkja
A Szilas-patak partján került kialakításra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik