Kertünk-Portánk

Közel ezer növény él a csömöri csodakertben

A 30 éves madagaszkári pálma mintegy 300-400 mediterrán, trópusi növény, több száz szabadföldi évelő, bokor, fa, örökzöld és közel 200 egyéb cserepes növény.

A kert története pont 30 évvel ezelőtt kezdődött, mikor Budainé Széles Zsuzsanna férjével beköltözött arra a telekre, amit édesapja gondozott lányának, ha majd egyszer férjhez megy – még egy 25 négyzetméteres kis házikó is várta lakóit. Az ifjú pár végül 1991-ben építkezni kezdett.

Költözés után két kisgyereket nevelve, sem időm, sem energiám, de affinitásom sem nagyon volt a kertészkedéshez. Ugyan minden tavasszal elmentünk a párommal a közeli kertészetekbe nézelődni, és vásárolgatni, de abban semmi tudatosság sem volt

– mesélte Zsuzsanna.

Eleinte csak ösztönből ültettek, metszettek, locsoltak, mígnem a kert növényei és az édesapa által ültetett örökzöldek már egymás hátára nem nőttek. Ekkor kertészek segítségével komoly ritkításba, rendezésbe fogott a család.

Még 25 éve ültettünk egy hortenziát szép, rózsaszín virágokkal a fenyő alá, mivel azt mondták, hogy az árnyékot szereti. Három évig nem hozott virágot, de a nagy kertrendezés után, mikor kinyílt a tér, és földig ért ismét a napfény, a virág két év alatt vagy tízszeresére nőtt, és csodák csodájára rengeteg virágot hozott

– idézte fel Zsuszanna, hozzátéve, hogy ekkor lett igazán nagy rajongója a hortenziának, amiből ma már 150 darabot nevel. És ekkor lobbant lángra a szerelem a kertészkedés iránt is. Könyveket vásárolt, majd az internet megjelenésével még jobban kinyílt számára a „kertészeti tudástár”.

Zsuzsanna ma már rengeteg időt tölt a kertben, ami érthető, hiszen sok száz idősebb és ifjabb növény várja a gondoskodó kezeket.

Elmondása szerint mintegy 300-400 mediterrán, trópusi növénye van, amiket teleltetni kell. Az édesapa által hozományként épített 25 négyzetméteres házikó át is változott vendégházból télikertté. A kert része a több száz szabadföldi évelő, bokor, fa, örökzöld, és van közel száz fagytűrő cserepes növény, e mellé pedig érkezik mindig 60-80 egynyári cserepes is.

Napi 4-5 órát tudok a kertben tölteni, ebben az aszályos időben 2-3 óra megy el a locsolásra. De egy héten egyszer egy teljes napot a kerti munkára szánok

– tette hozzá.

Mikor megkérdeztük, hogy melyek a kedvenc virágai, Zsuzsanna mindenképp kiemelte a hortenziát és a kaktuszokat, pozsgásokat, majd gyorsan hozzá is tette, hogy azért ebből e sok családtag közül, nehéz kedvenceket választani.

Nevelek 30 éves majomfát, és egy szintén 30 éves madagaszkári pálmát. Utóbbi, mint a mutatóujjam akkora volt, mikor kaptam egy kedves barátunktól.  Annyit láttam, hogy talán kaktusz, ezért úgy gondoltam, hogy nem igényel sok vizet, és napfény kell neki. Télen bent a nappali déli fekvésű ablaka előtt éldegélt, tavasszal kiraktam a teraszra, had süsse a napocska. Aztán, ha jött a hideg, visszavittem

– mesélte Zsuzsanna, aki később könyvből azonosította a növényt és jobban megismerte igényeit.

Ekkor már közel méteres volt. Kapott neki jobban tetsző földet, a telelőben telelt, nem a nappaliban, hamarabb kikerült onnan, és később ment vissza. És azóta csak nő, és nő. Most már 2,35 méter magas. Még van 25 centi helye a növekedésre, aztán már lyukat kell fúrni a nappali plafonjába

– mondta nevetve.

Zsuzsannának van olyan fenyője is, amely közel milliós érétket képvisel. De igen látványos darab a 14 éves cikász pálma is. Ahogy a kert egyik különlegessége a Tetrapanax és a plumeriák is csodaszépek tudnak lenni, ha kedvez nekik az időjárás, és hajlandóak virágozni. Megtudtuk, hogy a legújabb kedvencek a bougainvilleák.

Zsuzsanna nagyon büszke arra, hogy olyan kertet sikerült kialakítania, amely a mikroklímájával megvédi, segíti a növényeit ezen a csapadékmentes, légköri aszályos, borzasztó meleg nyáron is. És persze saját teljesítménye sem elhanyagolható, hiszen mint mondta, már nyolc éve minden a két keze munkáját dicséri. Igaz, a nehezebb feladatokban azért számíthat férje segítségére is.

Kapcsolódó
Így alapozhatjuk meg a kert egész évi szépségét
Mikor a házigazda márciusban először kimegy a kertbe, fel kell mérnie a teendőket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik