Őszi vitaminkúrával felkészültebben várhatjuk a telet

A vitaminturbóhoz a séf ajánl zöldturmix-receptet.
Kapcsolódó cikkek

Az ősz a raktározás ideje, ilyenkor tölthetjük fel vitaminkészleteinket is télre. Minél tudatosabban állítjuk össze étrendünket, és válogatjuk meg az alapanyagokat, annál jobban fel tudjuk vértezni immunrendszerünket a különféle vírusos megbetegedések vagy a szezonális nátha ellen.

Kapcsolódó
Ilyen az ideális őszi étrend Wossala Rozina szerint
Megérkezett a kökény, a dió, a zeller, a szőlő és a cékla szezonja.

Sokféle őszi zöldség és gyümölcs közül válogathatunk, amelyek tele vannak A-, B-, C-, D- vagy épp P-vitaminnal. Ráadásul változatosan lehet őket elkészíteni: levesként, salátaként, főtt vagy sült ételként is az asztalra kerülhetnek. Sőt, készíthetünk belőlük turmixot vagy smoothie-t is.

Hasznos tudnivalók következnek most az őszi vitaminturbóról, és még egy séf által ajánlott finom zöldturmix-recepttel is gazdagabbak lehetünk.

Még október és november is bővelkedik olyan zöldségekben és gyümölcsökben, amelyek tele vannak vitaminnal és számtalan formában elkészíthetők. Tél felé közeledve érdemes ezekből többet fogyasztani, hiszen immunrendszerünk erősítéséért akkor tehetünk a legtöbbet, ha tudatosabban állítjuk össze étrendünket, és a lehető legtöbb vitamint és nyomelemet természetes úton visszük be szervezetünkbe

– állítja Csécsényi Zoltán, a soproni Fagus Hotel executive séfje. Nézzük át most, hogy milyen jótékony hatással bírnak az őszi zöldségek, gyümölcsök, és miért jó, ha ezekre építjük őszi vitaminkúránkat.

Ezekben az őszi zöldségekben biztosan nem fogunk csalódni

Felsorolni is nehéz, hányféle zöldségnek van szezonja október környékén, ami mind fontos C-vitamin-forrás. Ez az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen vitamin növeli szervezetünk ellenállóképességét, támogat a kórokozók elleni harcban, csökkenti a gyógyulási időt, és jelentős a bőrvédő szerepe, ami testünk elsődleges védvonala.

Az immunrendszerünk is hálás lesz, ha ezeket az őszi gyümölcsöket fogyasztjuk

Ha őszi gyümölcsökről van szó, legtöbbünknek rögtön az alma, a körte, a szilva vagy a szőlő jut eszébe. Ezek mindegyike bőven tartalmaz C-vitamint, és nem csak frissen fogyasztva jóízű csemegék, hanem szárítva, levesben, salátában és süteménybe töltve is finomak.

Természetesen nem mindegy, hogy a gyümölcsös ételeket hogyan készítjük el, hiszen fontos, hogy minél kevesebb cukrot fogyasszunk, ami terheli a szervezetet, gyengíti az immunrendszert.

Ne feledkezzünk meg a folyadékról sem

A Fagus séfje szerint bármennyi vitaminnal is próbáljuk meg erősíteni immunrendszerünket, gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadékról. Ha azt szeretnénk, hogy szervezetünk meghálálja a gondoskodást és egészségesen működjön, naponta nagyjából 2-3 liter folyadékot kell innunk.

Természetesen a legegészségesebb az ivóvíz, de fogyaszthatunk többek között frissen préselt gyümölcsleveket, zöldség- vagy gyümölcsturmixokat, teákat, gyógyteákat is. A megfelelő mennyiségű vízbevitel nemcsak segít a méregtelenítésben, illetve egyes vitaminok felszívódásában, hanem elősegíti a bélrendszer egészséges működését, egészséges bélflóra nélkül pedig nincs erős immunrendszer.

Vitamindús zöldturmix-recept Csécsényi Zoltántól, a Fagus executive séfjétől

Almás-szőlős zöldturmix

Ha eddig nem próbáltuk és ezért nem is fogyasztottunk rendszeresen zöld turmixot, kis adagban kezdjük el inni, mert ha len- vagy chiamaggal készül, akár székrekedést is okozhat.

Az alábbi hozzávalókat mossuk vagy hámozzuk meg, és dobáljuk a turmixgépbe. Ezután öntsünk hozzá annyi vizet vagy növényi tejet, hogy ne túl sűrű turmixot kapjunk.

Kapcsolódó
Rendszertelenül táplálkozik a magyarok közel egyharmada
Az őszi időszakban mindig téma az immunrendszer erősítése. Idén ez a koronavírus-járvány miatt sokkal égetőbb kérdés.