Életmód

Elérkezett az idő a D-vitamin pótlására

Pixabay
Pixabay

A témában tartott sajtótájékoztatón a napokban Valkusz Zsuzsanna docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika klinikai főorvosa elmondta, hogy számos betegség kialakulása van összefüggésben a D-vitamin hiányával – adta hírül az MTI.

A vitaminhiány igazoltan szerepet játszik az immunológiai betegségekben, a fertőzések leküzdésében, endokrinológiai zavarokban, termékenységi problémákban, egyes daganatos betegségek kockázatainak növekedésében, valamint a csontritkulásban is

– sorolta a főorvos.

A felnőttek számára előírt napi 2000 NE (nemzetközi egység) mennyiség élelmiszerből még kiegyensúlyozott táplálkozással sem biztosítható.

Többek között azért, mert a szokásos magyarországi étrend alig tartalmaz D-vitamint, az ezzel reálisan bevihető mennyiség pedig mindössze napi 80 NE.

Ezért az októbertől, novembertől a márciusig tartó, őszi-téli időszakban mindenkinek ajánlott a vitamin-készítmények fogyasztása.

Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatóhelyettese érzékeltette: a D-vitamin minden sejtünkre hatással van, és bár a D-vitamin nem gyógyít meg, a hiánya számos betegségben szerepet játszik.

Régóta bizonyítottak például a D-vitamin-hiány és a csontlágyulás összefüggései, a csípőtáji törést szenvedő betegek 90 százalékánál mutatható ki jelentős D-vitamin-hiány, és igazolt az is, hogy a csontritkulás elleni kezelések leginkább D-vitamin-pótlás mellett hatékonyak

– mondta

A szakemberek kitértek arra, hogy a tabletták, lágyzselatin kapszulák, cseppek, folyadékok mellett már olyan innovatív készítmény is elérhető Magyarországon, mint a nyelven olvadó, ízesített lapka, amely azok számára teszi könnyebbé a vitaminbevitelt, akik nyelési nehézségekkel, felszívódási problémákkal, laktózintoleranciával küzdenek, vagy az orális gyógyszerszedést megnehezítő betegségek miatt a hagyományos termékek bevételére nem képesek.

Kapcsolódó
Őszi vitaminkúrával felkészültebben várhatjuk a telet
Az, hogy mennyire sikerül a járványt elkerülni, főként a baromfitartók tudatosságától és elővigyázatosságától függ.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik