Életmód

Három tipp a könnyed téli vitaminpótlásra

Freepik.com
Freepik.com
Így változtass az étrendeden, ha nem akarsz beteg lenni.

A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára, a téli időszakban pedig kiemelten fontosak. A téli hideg időszakban a leggyakoribbak a náthás és az influenzás megbetegedések, a koronavírus-járványról nem is beszélve. A szervezetünknek ilyenkor nagyobb mennyiségben van szüksége vitaminokra és ásványi anyagokra, hogy a betegségeket elkerüljük, vagy épp könnyebben legyűrjük.

A vitaminhiány nem csak télen, hanem az év minden napján fennál, viszont a téli időjárásnak köszönhetően a tünetei kézzelfoghatóbbak. Herceg Olga dietetikus szerint a téli időjárás nemcsak a szervezetünket, hanem a külsőnket is megviselheti. Száraz bőr, töredező körmök, hajhullás, álmosság és étvágytalanság. Ezek a tünetek vitaminhiányra utalhatnak.

Kapcsolódó
Ennivaló természet: zöldségfasírt, a téli vitaminbomba
Gazdaságos, vitamindús és gyerekjáték elkészíteni.

Ilyenkor kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, jóval kevesebb jut a napból, ami miatt D-vitamin-hiány is kialakulhat. A téli időszak befolyásolja a ritmusunkat, már nem vágyunk annyira a szabadba és a sportra sem koncentrálunk úgy, ahogyan a nyaralási szezon alatt. A vitaminhiány tünetei attól függnek, hogy pontosan milyen vitamincsoport hiányzik a szervezetükben

– mondja Herceg Olga.

Pexels.com

A vitaminhiány leggyakoribb tünetei

A leggyakrabban az étvágytalanság, a fáradékonyság az álmosság és a hányinger utalhat valamilyen vitaminhiányra.

Ha A-vitamin hiányban szenvedünk, akkor csökken a látásunk, a hajunk vékony és töredezett lesz. A C-vitamin hiánya lehet az érzékeny és vérző fogíny, valamint a hámló és száraz bőr. A D-vitamin hiányára pedig az izomfájdalom és izomgyengeség jellemző, valamint hirtelen súlyveszteség és a csökkent emlékező képesség.

3 tipp az egészségért

A dietetikus szerint a legoptimálisabb megoldás az étkezés javítása. Fontos, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat első sorban az étellel kapjuk meg, mivel az ételből sajátítja el szervezetünk a legkönnyebben a vitaminokat.

Első tipp, hogy étrendünknek tartalmaznia kell elegendő zöldséget, gyümölcsöt, tojást halat és húst. Második tipp, hogy a tejtermékből preferáljuk a zsírosabb termékeket, mint például a kemény sajt. Harmadik tipp, hogy a vitaminhiányt mindig szakorvos kezelje, ezért feltétlenül konzultáljunk az orvosunkkal, ha bármelyik tünetet tapasztaljuk. Az önkényes vitaminszedés nem mindig hozza meg a kívánt eredményt, mivel nagyon sok vitamin együttes szedése inaktiválja egymás hatását

– tette hozzá Herceg Olga.

Kapcsolódó
Négy alig ismert gyógynövény a természet patikájából
Legalább olyan hatékonyak a betegségek kezelésében és enyhítésében, mint ismertebb társaik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik