Életmód

Enyhíthető-e a magányosság érzése karácsonykor?

Pexels
Pexels
A karácsony a szeretet ünnepe, családi ünnep. Mit tehet ilyenkor, aki egyedül van?

Egyedül. Magányosan. Bár rokon értelmű szavak, mégsem ugyanazt jelentik. Magányos senki nem szeretne lenni. Egyedül lenni viszont nem feltétlenül rossz. Sokaknak ez akár a feltöltődést, pihenést is jelentheti, ha végre egyedül lehet.

Karácsonykor sokan országjáró „turnéra” indulnak, hogy a 2-3 napos ünnep alatt végiglátogassák az összes közeli és távolabbi rokonságot. Van, aki inkább a szűk családjával tölti az időt. És többen vannak, mint gondolnánk, azok, akiknek nincs kivel karácsonyozniuk.

Az okok különbözők lehetnek: elhunytak a családtagok, nincs társ, nincs gyerek, túl messze élnek, éppen beteg valaki és vannak, akik egyszerűen annyira nem jönnek ki a szülőkkel, testvérekkel, hogy egy nap erejéig sem szeretnének velük ünnepelni.

Pexels

Túl lehet élni egyedül a karácsonyt?

Mindenképpen. De élvezni is lehet? Miért is ne?!

Felfogás kérdése, tekinthetünk erre a pár napra úgy is, mint egy sima hétvégére, hétköznapra, ami semmivel nem több ezeknél, de úgy is, hogy az ünnepi hangulat csak rajtam múlik és miért ne teremthetném meg egyedül, a saját magam kedvére.

Nem feltétlenül ezt javasoljuk, de sokan a munkát választják ilyenkor (vagy nincs is választási lehetőségük). A családosok emiatt megkönnyebbülten felsóhajtanak, hogy ők cserében szabadságra mehetnek ebben az időpontban és ha valakinek úgyis dolgoznia kell, akár lehetünk mi is azok. Bizonyos munkakörökben magasabb fizetés is jár az ünnepnapra, ami szintén fontos szempont lehet.

Így élvezd a karácsonyt egyedül is!

Tudatosítsuk magunkban, hogy idén karácsonykor minden úgy fog alakulni, ahogyan szeretnénk. Hiszen csak tőlünk függ, hogy mi fog történni. Nem kell olyan programon, helyszínen, emberekkel lennünk, akikkel nem szeretnénk, azt ehetünk, ihatunk, amit mi akarunk, pihenhetünk, aktív kikapcsolódást tervezhetünk, de akár ki sem kell kelnünk az ágyból és nézhetjük a tévében az unalomig ismételt karácsonyi filmeket. Ezzel a tudattal sokkal jobban hangzik az „egyedül”.

  • Szeretsz főzni? Szerezd be a kedvencedhez vagy egy új fogáshoz az alapanyagokat és kapkodás, idegeskedés nélkül főzz, süss a kedvedre.
  • Ha nem szeretsz, akkor rendelj ételt házhoz. És ne törődj vele, hogy nem tipikus karácsonyi étel a sushi vagy a pho leves, ha te éppen azt ennél!

Pexels

  • Díszítsd fel a lakást. Igen, csak úgy, magadnak. Egy-két gyertya, fénysor, fenyőfaág is kellemes hangulatot teremt.
  • Olvasd el a könyvet, amit már régóta szerettél volna.
  • Most van igazán idő a sorozatmaratonra!
  • Önkénteskedéssel mások ünnepét szebbé teheted, de a sajátodat is, hiszen adni öröm.
  • A testmozgás endorfint termel, egy jó futás a kivilágított, csendes utcákon feldob és még a következő év elejei fogadalmakhoz is közelebb visz.
  • Csodás a téli természet, kirándulj egy nagyot egy olyan helyen, ahol még soha nem voltál!

Pexels

  • Ha a túrához nincs kedved, autóval is bejárhatod a vidéket, a közeli nagyvárost, felmehetsz egy hegyre a kilátásért vagy csak élvezheted magát a vezetést.
  • Rendezz magadnak házi wellness-napot illatos, meleg fürdővel, arcpakolással, kádban olvasással, gyertyákkal, zenékkel.
  • Nosztalgiázz! Készítsd el gyerekkorod kedvenc ételét, keresd fel azt a rég látott helyszínt, amihez valamilyen kedves emlék fűz, hallgasd végig tinikorod kedvenc zenéit, készíts albumot a nyaralás képeiből…
  • A nem vallásosak számára is felemelő, szép élmény lehet egy karácsonyi mise, istentisztelet.
  • Az online térben akár idegenek társaságában is jól érezhetjük magunkat, például online játékokat játszva.
  • Önkéntesek szoktak vállalni beszélgetéseket a magukat magányosnak érzőkkel, lehetsz akár önkéntes is, de ha úgy érzed, hogy neked van szükséged erre, bátran hívd a megadott számokat.

Pexels

  • Ha nem szeretnél teljesen egyedül lenni, utazz el. Egyre többen töltik wellness szállodákban az ünnepeket, így társaságban lehetünk a medencékben, étkezésekkor és egyéb programok alatt.
  • Azt hisszük, csak mi vagyunk az egyetlenek, akik egyedül vannak. De ha megkérdeznénk az akár távolabbi ismerőseinket, régi osztálytársainkat, szomszédainkat is, kiderülne, hogy sokan vagyunk így és mindenki arra vágyik, hogy a másik megtegye az első lépést egy közös programhoz. Mi lenne, ha te tennéd meg az első lépést? Akár tematikus, helyi Facebook-csoportokban is hamar partnerre lelhetünk, akivel talán egy új barátság kezdete is lehet egy különleges, ünnepi program.

A karácsony – ha jó, ha rossz – hamar eltelik. Nem tragédia, hogy egy-egy napunk nem a legfényesebben sikerül. De tehetünk azért, hogy a lehetőségekhez képest a legjobbat kihozzuk belőle.

Kapcsolódó
Váralján pompázik majd az ország Mikulás-háza
Az idei dekorációban megelevenedik majd a Reszkessetek betörők című karácsonyi slágerfilm díszes háza és a Rockefeller karácsonyfa is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik