Életmód

Rekordszámban csobbantak az ökoharcos társaságában a Tisza-tóban

MTI / Czeglédi Zsolt
MTI / Czeglédi Zsolt
A közös csobbanás vidám népünnepéllyé változott. Három év alatt közel ötvenszeresére nőtt a résztvevők száma.

Immár harmadik alkalommal rendeztek “Újévi csobbanást” a Tisza-tónál.

A hideg vízben való megmártózásra január 7-én, a tiszafüredi strandon került sor. A Tisza-tó ökoharcosa által szervezett esemény roppant népszerűnek bizonyult, Ljasuk Dimitry felhívására igencsak népes sereg választotta a téli sportnak ezt a különleges válfaját.

MTI / Czeglédi Zsolt

A vidám hangulatú rendezvény előtt Czókoly Sándor tiszafüredi káplán megáldotta a Tisza-tavat. A görög és római katolikus egyháznál évszázados hagyományként megőrzött vízszentelés korábban általános szokás volt országszerte, máig erős a törekvés, hogy a vízszentelés természetes állapotú vízen történjék.

A régi időkben sokan otthonról vitték a vizet a szertartásra, vagy másutt vettek vizet az üvegjeikbe. A különleges vizet a hétköznapokon számos módon alkalmazták, például a szőlősgazdák a jó termés érdekében meghintették a tőkéket szenteltvízzel.

MTI / Czeglédi Zsolt

A harmadik alkalommal meghirdetett akció főszervezője az a Ljasuk Dimitry volt, akiről korábban többször is írtunk már oldalunkon. A természetvédő szeretné az embereket ráébreszteni arra, hogy ideje változtatni életmódjukon, és erre számtalan módon felhívja a figyelmet.

Galéria
Facebook / Ljasuk Dimitry Films
Facebook / Ljasuk Dimitry Films

Idén 447-en csobbantunk. Nem számítottam ennyi emberre, tavaly 94-en, 3 éve pedig még csak 10-en mártóztunk meg a habokban. Hálás és boldog vagyok, hogy ennyien belemerészkednek a hideg vízbe, hogy ilyenkor, télen is átérezzék a Tisza erejét. Alázat és tisztelet ez a folyó iránt, és ezt fejezi ki az atya áldása is. Most már minden bizonnyal jól kezdjük az évet mind lelkileg, mind fizikailag

– mondta a természetbarát a Sokszínű Vidéknek.

A környezetvédő szerint igazi népünnepély lett a rendezvény, öröm volt számára a többszáz felnőttet és gyermekeket mosolyogni látni. Hangsúlyozta, fontos számára, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket és a természetet, az idei csobbanással ez az álma száz százalékban teljesült.

Facebook / Ljasuk Dimitry Films

Tavaly nem volt, de idén tavasszal szervezek szemétgyűjtést is. Néhány hét múlva körbetekerjük a tavat, ez amolyan merengős-megállós, természetben pihenős kör lesz. A Jóreménység-szigetet közösségi pihenőhelyként bővítjük, tanösvénnyé alakítjuk. Ebben is tudnak majd segíteni az önkéntesek

-mesélt a tervekről Dimitry Ljasuk.

A környezetvédő-aktivista a Jóreménység-szigeten megélt, mesebeli filmen megörökített története a magány erejéről, a kitartásról, az álmokról, a természetbe való elvonulásról, apa-fiú kapcsolatáról és az elengedésről szólt. A filmet Dimitry írta, rendezte és vágta, valamint ő a produkció főszereplője és producere is.

Kapcsolódó
Óriás szemétszőnyeget videózott Kiskörénél a Tisza ökoharcosa
Dimitry Ljasuk szeretné az embereket ráébreszteni arra, hogy ideje változtatni vásárlási szokásaikon és életmódjukon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik