Életmód

Hét szín a lelki megnyugvás segítésére

freepik.com
freepik.com
Tudományosan bizonyított tény, hogy a színek nem csupán érzelmi, hanem szellemi és fizikai szempontból is hatnak ránk.

Mindannyian tapasztaltuk már az életünk során a színek hatását. Tudományosan bizonyított tény, hogy a színek nem csupán érzelmi, hanem szellemi és fizikai szempontból is hatnak ránk. Vannak idegesítő, vibráló, nyugtalanító és nyugalmat sugárzó színek is. Ez utóbbiakat vetik be például gyakran óvodákban, kórházakban, terápiás helyiségekben, hiszen segíthetnek, ha valaki feszült, ideges.

Megnyugtató színeket szedtünk most össze az almaimotthona.hu segítségével, amikkel megéri otthon vagy a munkahelyen is körbevennünk magunk.

Kék

freepik.com

A kék szín békés, nyugodt, gyengéd hatása páratlan, ha a lazításról, és a stressz oldásáról van szó. Képes  megnyugtatni az elmét, csökkenteni a pulzust, a vérnyomást, és enyhíteni a szorongást. Hűsítő, összehúzó hatása is van. Aki kék dolgokkal veszi körül magát, a semleges, kevésbé telített árnyalatokkal jár a legjobban.

Zöld

freepik.com

A zöld abszolut pihentető, csendes szín. A természetet szimbolizálja, így nem véletlen, hogy az egyik legkellemesebb lehetőség, amivel körülvehetjük magunkat az otthonunkban vagy a munkahelyünkön. A zöld kellemes harmóniát teremt az ember körül, így kergetve el a szorongást.

A bézs zöldek és a fakó, sárgászöld színek hatnak a legnyugtatóbban az összes zöld közül.

Citromsárga

A citromsárga nem szimplán nyugtató hatású, de hihetetlen fiatalos energiával is feltölti az ember lelkét. Ha szeretnénk némi extra lökettel indítani a napokat, érdemes egy feltűnő citromsárga dolgot tartani a hálószobában, hogy az legyen az egyik legelső dolog, amit megpillantunk ébredéskor.

Rózsaszín

freepik.com

A rózsaszín szintén egy nyugodt, békés szín, amiről a Feng Shui úgy tartja, hogy segít lecsillapítani és kordában tartani egy szoba energiáit, illetve egyensúlyt teremteni közöttük. Tény, hogy a rózsaszínt sokan női színnek tekintik, és előszeretettel használják a babaszobákban, ám a megfelelő rózsaszín árnyalatok bármilyen másik szobában is megtalálják a helyüket.

Fehér

freepik.com

A fehér egyértelműen a tisztaság és a frissesség színe. Ha valaki stresszes, feszült, a fehér segítségével a felhők között érezheti magát, ahol kitisztulhatnak a gondolatai. A várandós anyukák számára például a fehérre festett szobákat tartják a legideálisabbaknak.

Fontos persze, hogy a fehér tényleg fehér legyen, nem „piszkosfehér”, különben ez érzelmeidre is negatív hatással lehet.

Szürke

A szürkét sokan egy semleges, tompa, unalmas színnek tartják, sőt, lehangolónak. Pedig valójában kifejezetten nyugtató tud lenni, különösen, ha fehér, vagy kék elemekkel ötvözik.

Lila

freepik.com

A lila az erő, a béke és a bölcsesség színe, ami segíthet megtalálni belső békét és egyensúlyt. Sokan azért veszik körül magukat lilával, hogy békés hangulatot teremtsenek otthonukban, vagy a munkahelyükön.

A liláról úgy tartják, hogy segít a csontok növekedésében, illetve a test kálium- és a nátriumtartalmának kiegyensúlyozásában. Egyes tanulmányok szerint a meditáció akár tízszer hatásosabb lehet lila fényben.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik