Kertünk-Portánk

10 ötletes kiegészítő, amivel otthonunkba költöztethetjük a természetet és a vidéki élet hangulatát

pixabay
pixabay
Bemutatkozik a legújabb lakberendezési trend, a cottagecore.

Az elmúlt években felfutott egy olyan lakberendezési trend, amelyet a természet szeretete és a vidéki házban élés varázslata ihletett. Ez a cottagecore. Gondoljunk csak a vadvirágokra, a természetes anyagokra, a hangulatos textilekre és a rusztikus egyszerűségre. Egy könnyen bevihető stílus, akár erdőben, akár egy városi lakásban élünk. Központjában az egyszerű élet alapgondolata és a természettel való szoros kapcsolat áll. Olyan érték, mint a sütés-főzés, a fűben olvasás, a napsütésben biciklizés, mezei virágok közti piknik, és minden, amit nagyszüleink örökítettek ránk. A trend könnyen alkalmazható minden térben, többek között ennek is köszönheti népszerűségét.

1. Bohém kárpit

Egy elegáns, bőr kanapé vagy világos mintás ágytakaró túl modern egy hangulatos házhoz. Egy gyors módja annak, hogy a cottagecore stílust vigyünk a térbe, ha virágmintákat használunk természetes, pasztell színekben. Takarjuk le a kanapékat, székeket és ágyakat stílusos kárpitokkal vagy paplanhuzatokkal. Keressünk vadvirágokkal, pozsgásokkal és egyéb zöldekkel nyomott textileket.

otto

2. Függesztett természetes dekorációk

Hozzuk be a természetet otthonunkba. Használjunk olyan falvédőket, amelyek úgy néznek ki, mintha a kertünk ihlette volna őket. Gondoljunk a préselt virágokra, növénydiagramokra és fák absztrakt művészeti nyomataira. A művészeti nyomatok mellett használjunk természetes anyagokból készült dekorációt. A faágakból készült szobrok vagy a fonalból készült falvédők tökéletes példák erre.

pixabay

3. Hímzett függönyök

Amikor elképzelünk egy  viktoriánus korabeli házikót, valószínűleg nem a függőleges redőnyök vagy a  sötétítőfüggönyök jutnak eszünkbe. A cottagecore stílus megkívánja, hogy minden ablakban finoman hímzett függönyök legyenek, lehetőleg fényáteresztő fehér anyagból.

pixabay

4. Legyen a paplan személyes darab

A nagyanyós ház hálószobája nem lehet teljes legalább egy kézzel készített paplan nélkül. Szerencsére nem kell ténylegesen nekünk elvégezni a varrást.  Vásároljunk kézzel készített paplant egy kézművestől, vagy keressünk fel kézműves bemutatókat és használtcikk kereskedőket, hogy olyan paplanokat találjunk, amelyek otthonos darabok lesznek a mi lakásunkban is.

pixabay

5. Könyvköteg az asztalon

Őszintén szólva, nehéz megmondani, miért váltak a vintage könyvek a cottagecore stílus szinonimájává. Mindenesetre ez az egyik egyszerű módszer, amellyel otthonunkat egy kicsit meghittebbé  és hangulatosabbá varázsolhatjuk. Gyűjtsük össze a legrégebbinek tűnő, legkopottabb borítójú könyvünket, és helyezzük őket egy asztalra. Tegyünk mellé egy szobanövényt, egy teáscsészét csészealjjal és esetleg egy gyertyát és máris kész a hangulatos sarok.

ehow

6. Különleges kaspók

Mivel a növények a cottagecore dizájn központi részét képezik, ezért általában minden szobában szükséges legalább néhány szobanövény. Mellőzzük a műanyag cserepeket, és használjunk olyan virágtartókat, amelyek úgy néznek ki, mint a kézzel készített, egyedi darabok.

ehow

7. Töltsük meg a szobákat gombával

A cottagecore trendben mindenhol megtalálhatók a gombamotívumok. Díszítsünk gomba témájú falfestményekkel és különleges asztaldíszekkel.

ehow

8. Kuckó kialakítása

A cottagecore trend középpontjában az otthonosság áll, így legalább egy olyan helynek kell lennie lakásunkban, ahol összegömbölyödhetünk, és egy könyv segítségével elkalandozhatunk, vagy nézhetjük az esőt, és ahogy a fák leveleit fújja a szél. A nagyméretű díszpárnák és a vaskos kötött takarók tökéletesek ehhez a hangulathoz.

ehow

9. Próbáljuk ki a Peel-and-Stick tapétát

Ha szeretnénk kipróbálni valami újdonságot az otthonunkban, akkor a lehúzható tapéta lehet az egyik. Gyorsan felragasztható és teljesen megváltoztathatja a teret. Ráadásul biztonságos is, mivel úgy tervezték, hogy a fal károsodása nélkül leváljon. A virágos vagy zöldes mintával nyomtatott tapéta jó választás a cottagecore megjelenéshez.

ehow

10. Használjunk viharvert, össze nem illő bútorokat

Az egyik jó dolog a cottagecore-ban, hogy ez a trend nem a tökéletességről szól. Nem a letisztult vonalakról és a kopásmentes bútorokról. Ebből a célból nézzünk körül  el a helyi használt boltokban, bolhapiacokon és antikváriumokban. Használhatunk csiszolópapírt is, hogy a  a bútordarabok kopottabbnak tűnjenek, mint amilyenek valójában.

Szerző: Horváth Rita

Kapcsolódó
Megfakult bútorokat öltöztet új köntösbe a régiségek szerelmese
Az újjávarázsolt bútorokban szíve-lelke benne van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik