Életmód

Gigantikus Zöld Főtér épül Újpest szívében

Újpest szívében, közvetlenül az Újpesti Piac mellett valósul meg idén a Zöld Főtér, mely tökéletesen illeszkedik a 2010-ben Dr. Trippon Norbert alpolgármester kezdeményezésére megvalósult, Újpest történelmi rangjához méltó, Budapest egyik legszebb főteréhez.

A TÉR-KÖZ pályázat keretében megvalósuló új közpark egyedülálló látványt nyújt majd. Kevés kerület és város büszkélkedhet ugyanis azzal, hogy a belvárosában a betonburkolatok mellett egy kilencezer négyzetméteres területen új közösségi tér, egy Zöld Főtér valósul meg parkosítással, növénytelepítésekkel, multifunkciós területekkel, melyek tökéletes összhangban állnak majd a 2010-ben átadott, igazi közösségi térként funkcionáló régi főterével.

A Zöld jövő építése tovább folytatódik

2010-ben, előző alpolgármesteri ciklusomban kezdeményezésemre és vezetésemmel megvalósuló főtér szerves folytatása a most 9000 négyzetméteren épülő közpark, mely azt hiszem, hogy nagyvárosi környezetben igazán kuriózumnak fog számítani, és ezáltal állandó találkozópontja lesz majd az itt élő és ide látogató emberek számára

– mondta el Újpest alpolgármestere.

Az új közparkban több mint 5000 négyzetméternyi füves terület, több mint 100 fa, 770 négyzetméteren ültetett cserje és virág lesz. A különleges hangulatról biodiverz felületek, zöldfal, vízjáték és egy kisebb levendulás gondoskodik majd. A gyalogos közlekedést sétálóutak teszik lehetővé, az Egek Királynéja Nagytemplom előtti fő közösségi rész mellett pedig kisebb kiteresedések, pihenőpontok lesznek kialakítva a park egész területén a régi főtér hangulatához illeszkedő padokkal, egyéb ülőalkalmatoságokkal, sakkasztalokkal, ivókutakkal és napvitorlákkal. Megújul továbbá a terület közvilágítása is, a közbiztonság megőrzése érdekében pedig az önkormányzat saját erőből térfigyelő kamerákat is telepít majd.

A most megvalósuló gigantikus zöld park tökéletesen illeszkedik az eddigi zöld kezdeményezésekhez, mellyel a lakossággal szorosan együttműködve építik Újpest zöld jövőjét. Ezen szemlélet mentén valósult meg például a Virágos Magyarország által Főváros fődíjával jutalmazott, eddig hét helyszínen létesített „vadvirágos” ágyások, az országos hírnévre szert tevő első Újpesti Levendulapark, két közösségi tankert, több ezer négyzetméternyi elhagyatott betonburkolatokat feltörése és befüvesítése.

A 2022. év végén véglegesített kiviteli tervek alapján februárban lezárult a Zöld Főtér közbeszerzése, ezt követően február közepén el is indul a tervek megvalósítása, így előreláthatólag 2023 nyár végére már birtokba is vehetik az Zöld Főteret az újpestiek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik