Virágzó vidékünk

Levendulapark, betonfeltörések, közösségi kertek: így zöldült be Budapest lila kerülete

Újpest egykoron a büszke gyáripar világa volt, most viszont az önkormányzat egy jól felépített koncepció mentén a lakossággal együttműködve évek óta azon dolgozik, hogy egy zöld, élhetőbb világot építsen Budapesten, példát mutatva ezzel más kerületeknek is.

A főváros IV. kerületében 2022-ben is megannyi zöld kezdeményezést folytattak és indítottak el a Zöld Újpest program keretein belül. Többek között országos hírű levendulaparkot alakítottak ki, beltéri zöldfalakkal, napelemes térlámpákkal és tömeges faültetésekkel vették fel a harcot a klímaváltozással szemben, a lakosság pedig tavaly óta már használatba vehette az esővízgyűjtőket és komposztálóládákat, az intézményeket pedig magaságyásokkal segítették az ötletgazdák.

Lila szívvel a zöld Újpestért

Újpest Önkormányzata 2020-ban hozta létre az első „vadvirágos ágyást” a Homoktövis Parkban, amit aztán számos másik követett a sorban. 2021-ben hét, 2022-ben pedig egy új helyszínnel bővült a program. A tavaly átadott Tél utcai osztósáv mellett a Bőröndös sétányon, a Megyeri úton, a Görgey úton, a Pozsonyi úton, a Szigeti József utcában és az SZTK mellett létrehozott levendulamezőn csodálhatóak meg a virágos ágyások.

Ökológiai gazdálkodás a Viola Közösségi kertben

Az Újpesti Városgondnokság tavaly májusban Dr. Trippon Norbert alpolgármester javaslata alapján bontott el 1124 négyzetméteres a fölösleges, nagyjából 40 centiméter rétegvastagságú betont a Károlyi Egyetem szomszédságában, egy régi dühöngő helyén, ahol nem sokkal később létrehozták a második közösségi tankertet Újpesten az Izzó lakótelepi után. A kivitelezési munkálatokat követően negyven szerencsés újpesti vehette birtokba a három négyzetméter alapterületű magaságyásokat.

A kezdeményezés sikerét jól mutatta, hogy sokszoros túljelentkezés volt a magaságyások iránt a lakosok körében.

Azt hiszem, most már elmondhatjuk, hogy nemcsak egy trend a városi kertészkedés, hanem igazán fontos is, főleg a drasztikusan emelkedő élelmiszerárak mellett. A közösségi kertek révén a lakosságnak lehetősége nyílik arra, hogy saját magának, költséghatékonyan termessze meg a zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket

– fogalmazott az alpolgármester.

Magaságyások a közösségi kerteken túl újpesti intézményekbe is jutottak. 2021-ben 75 darab 2×1 méteres magaságyást telepítettek tizenhét óvodában és hét bölcsődében, tavaly pedig három idősek otthona, a Gyermekek Átmeneti Otthona, a Fecskeház és általános iskolák kaptak kerti magaságyásokat.

Országos hírű Levendulapark

2022 második felében adta át az önkormányzat Újpest és egyben Budapest első Levendulaparkját a Szilas-patak mentén. Az új pihenőparkban 5800 tő levendulát és 1400 tő évelőt ültettek el. A sétálóutak mellett lilaakáccal futatott pergolák, lila padok és fehér ülőkavicsok, szelfipontok és egy lila bicikli is helyet kapott. A park a nap 24 órájában látogatható, este pedig olyan napelemes térlámpák világítanak, melyekből 18 helyszínen összesen 94 darabot telepítettek a kerületben többek közt sötét kutyafuttatókba és sétányokra.

Esővízgyűjtő és komposztáló program

Nyáron fejeződött be a zöld mozgalommá fejlődött esővízgyűjtő és komposztáló program, melynek keretében több mint hatszáz eszközt osztott szét az önkormányzat. A szakmai fórumokon való részvétel után a pályázók 300 literes esővízgyűjtőket, 900 literes komposztálóládákat, illetve a panelban, erkélyes lakásokban élők úgynevezett konyhai komposztálókat vehettek át. A program olyan népszerű lett, hogy azt tavasszal újranyitja és ki is bővíti az önkormányzat. Emellett ősszel nyitotta meg kapuit Újpest első közösségi komposztálója is a Tél utca 138-140. szám alatt, ahol egy nagy, három rekeszből álló komposztálóban tudják gyűjteni a zöldhulladékot a helyiek.

Harc a szemét ellen

2022-ben civilekkel és különböző szervezetekkel együttműködve számos szemétszedési akciót szervezett az önkormányzat, melyek során több köbéter szeméttől tisztították meg a kerületet. Az önkormányzat továbbá kitakarította az Újpesti Városgondoksággal a Szilas-patak medrének egy-egy szakaszát két alkalommal is. Az akcióban mindkétszer 5-5 köbméter szemét gyűlt össze a patakmederből. Volt ott minden: antik gyertyatartó, gumiabroncs, ruhaneműk, még műfogsor is.

Rendszeresen futok a Szilas-patak mentén, és futás közben jöttem rá, mennyire nem vigyáznak rá egyesek. Így jött az ötlet, hogy kezdjünk bele egy szemétszedési akcióba a patak medrében, melynek második alkalmára a sajtó munkatársait is meghívtuk, így felhívva a figyelmet mindenki számára, hogy mit teszünk vizeink tisztaságával, hiszen az itt megtalált szemetet nem a szél fújta oda

– mesélte Dr. Trippon Norbert.

Használt olajgyűjtés minden újpesti intézményben

Újpesten is bevezette az önkormányzat a használt sütőolaj-gyűjtést: a helyiek minden óvodában, bölcsődében, az Újpesti Piacon és számos más intézményben leadhatják az elhasznált sütőolajat. Ebben az évben több mint tíz tonna sütőolajat gyűjtöttek össze, ami egyenlő egy jól megtermett afrikai elefánt súlyával.

Tömeges faültetések tavasszal és ősszel

A IV. kerületben a tömeges faültetés sem maradt el. Az Újpesti Önkormányzat számára fontos, hogy a Zöld Újpest Koncepciója mentén haladva minél több fát ültessen el közterületein, hiszen ahogy Trippon Norbert fogalmaz: az a fa, amit ma nem ültetünk el, az nagyon fog hiányozni 10-20-30 vagy akár 50 év múlva is. 222-ben összesen 814 új fát ültetettek el, melynek alakulását a www.ujpestifaszamlalo.hu oldalon nyomon is lehet követni, illetve egy térkép segítségével meg lehet nézni a 2019 óta elültetett fákat.

Az önkormányzat 2023-ban is folytatja tovább a népszerű zöld projektjeit, így például újabb közösségi kerteket hoz létre, virágos ágyásokat ületet, esővízgyűjtőket és komposztáló ládákat ad, újabb és újabb napelemes térlámpákat telepít, és elindul két nagy zöld projekt is, a „Zöld Főtér”-program, illetve egy egyhektáros park megépítése uniós támogatással Újpest-Városkapunál.

Kapcsolódó
Térkő helyett legyen vadvirágos, rovarbarát a kertünk! Mutatjuk a különbséget
Szürkeség helyett zöldítsünk, éljünk összhangban a természettel. Vannak már jó példák.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik