Virágzó vidékünk

Évről évre látványosabb a közel 100 éves tihanyi őslevendulás

Pleszinger László
Pleszinger László
Egy hely, amit mindenképp látnunk kell levendulavirágzáskor. Tihanyban az új ültetvény mellett érdemes egy sétát tenni az őslevenduláshoz.

A tihanyi Csúcs-hegy és Apáti-hegy között húzódó őslevendulás hazánk egyik rejtett természeti csodája. A Tihanyi-félszigeten az 1920-as években az első nagy öreg levendulásnak a telepítése. Ennek megmaradt példányai még ma is láthatók.

Majd 100 éves az őslevendulás

Nem annyira intenzív, nem annyira tömött sorokban virít, mint az új telepített testvére, de egy gyönyörű tájképpel, mandulafákkal, vadvirágokkal, nagyjából még mindig lenyűgöző látványt nyújt. E területnek a rehabilitációja a 90-es évek közepétől folyamatos. Egyre nagyobb területet hódítanak vissza az erdőből és és mentik vissza a levendulaültetvény helyét.

Bittera Gyula gyógynövényszakértő 1926-ban bérbe vett a tihanyi apátságtól egy darabkát a Csúcs-hegynél húzódó birkalegelőből, és a Franciaországból magával hozott szaporítóanyag felhasználásával elültette itt az első levendulákat. Az alacsony igényű kis növények gyorsan szaporodtak, hamarosan ez a terület vált hazánk első ipari célú nagy levendulaültetvényévé. A tihanyi levendula sikerét jelzi, hogy akkoriban még a tőzsdén is jegyezték- olvasható a Funiq oldalán.

Nem sokkal később a bérelt területet megnövelték, így a levendulasorok már 100 hektáron burjánzottak. Az 1930-as évek végén keserű-mandula fákat ültettek a sorok közé, amelyek közül néhány még ma is itt áll.

A levendulást azonban az 1950-es évek végétől nem volt, aki gondozza, és lassan pusztulásnak indult. Nagyobb részét beszántották, a megmaradt területeken pedig elvadultak, elgazosodtak a korábban szépen rendezett sorok.

A ’90-es évek környékén fedezték fel újra ezt az elveszett kis csodaországot, ekkor láttak neki az őslevendulás felélesztéséhez, és újabb területeken is elkezdtek levendulát termeszteni.

Mára már közel 30 hektáros területen zajlik ennek a kis félcserjének a termesztése a félszigeten. Az őslevendulásban nem ritkák a 2 méter átmérőjű levendulatövek sem, amelyek lepkék ezreit vonzzák magukhoz, de erről a területről nem szabad levendulát gyűjteni.

Pleszinger László

Pleszinger László

Pleszinger László

Pleszinger László

Pleszinger László

Pleszinger László

És ha már Tihanyban járunk, ne hagyjuk ki a bámulatos panoráma-túrát sem.

Pleszinger László

Pleszinger László

Új ültetvény, ahol idén is lesz levendulaszüret

Az egyik újabb keletű levendulaültetvényt a gödrösi elágazásnál találjuk, itt rendezik meg minden évben a levendulaszüretet. Miután évről évre egyre nagyobb az érdeklődés, ezért aki levendulacsokorral szeretne hazatérni, annak a fesztivál első hetében érdemes a “szedd magad” akcióban részt vennie.

Az idén 2 hétig ( június 17 – július 3-ig) tart a Tihanyi Levendula Fesztivál, amelyen színházi előadások, kézműves foglalkozások, koncertek, majorsági séták várják az érdeklődőket. A levendula sokszínű bemutatásán túl a népi játékokat, a hagyományőrzést, “nagyanyáink konyhai fortélyait” is megismerhetik a fesztiválra látogatók.

Pleszinger László

Pleszinger László

Pleszinger László

Pleszinger László

Kapcsolódó
Olyan illat volt a faluban, hogy egy drogéria is megirigyelhette volna
A tihanyi levendulát egykor a tőzsdén is jegyezték, olyan értéket képviselt.
Olvasói sztorik