Virágzó vidékünk

Kiskunmajsán idén is jazz zene fokozza a hangulatot a levendulaszüreten

Kiskunmajsán minden évben fantasztikus hangulat övezi a jazz zenével kísért levendulaszüretet. Úgy tűnik, az idén garantált az élmény.

A Jonathermál Zrt. szervezésében ismét levendulaszüretre invitálják az érdeklődőket Kiskunmajsán a Lópofa Csárda udvarán. Június 25- és 26-án nem csak levendulaillat lengi be a környéket, hanem színes programokkal, nagyszerű előadókkal, helyi termékekkel, kézműves bemutatókkal és vásárral várják az érdeklődőket.

Kiskunmajsán a Lópofa Csárda udvarán található, megközelítően 450 tőből álló levendulás kert nem szokványos jelenség az Alföldön. Ezen ültetvény különlegessége, hogy nem homogén, a levendula három fajtája található meg benne: az orvosi levendula, melyet hajdan – ahogy neve is mutatja – elsősorban orvosi felhasználásra termesztettek, a rózsaszín virágú levendula, melyre jellemző rendkívül aromás illata és a többitől eltérő rózsaszín virágai, valamint a törpe levendula, melyet sokszor viszont láthatunk kiskertek dísznövényeként is.

Levendulaszüret a Lópofa Csárda területén

Program

Szombat – június 25.  – 10:00 órától

  •  „Levendula Szüret, Levendula szedd magad”  – 10:00 – 18:00 óráig – A levendula szedése kizárólag a helyszínen megvásárolt arató tasakba vagy arató táskába lehetséges.
  • Kézműves  foglalkozások és kirakodóvásár
  •  Péter&Pan gitárduó
  • Jazz Buds Trió

Vasárnap – június 26. – 10:00 órától

  • „Levendula Szüret, Levendula szedd magad”  – 10:00 – 18:00 óráig – A levendula szedése kizárólag a helyszínen megvásárolt arató tasakba vagy arató táskába lehetséges.
  • Kézműves foglalkozások és kirakodóvásár
  • Marching Jazz Band

Helyszín: Kiskunmajsa – Lópofa Csárda

A levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény

  • A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek.
  • A levendula egyedülálló illatkombinációja a 180 különböző alkotóelemnek köszönhető, ezért széles körben alkalmazzák a parfüm iparban és a magas színvonalú kozmetikumok készítéséhez. Az ókorban ez a növény a szépségápolás egyik fő alkotóeleme volt, használták testre kenve, szappant készítettek belőle, vagy épp a fürdővizet gazdagították vele. De sokszor a száraz virágot a padlóra szórva illatosították a szobát.
  • Az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is jelentős. Közismert például idegerősítő hatása, ezért gyakran alkotórésze olyan nyugtató gyógytea-keverékeknek, melyek jótékonyan hatnak az idegrendszerre.

 

Néhány levendulás különlegességet a vendégek ki is próbálhatnak

  • A Jonathermál gyógyászati és wellness részlegén a levendulás aromaterápiás masszázst és a levendulát tartalmazó relaxációs aromafürdőt ajánlják a vendégek figyelmébe, ha egy igazán pihentető élményre vágynak.
  • A levendulakert első virágzását követően levendulaolajat párolnak az illatos lila virágfejekből, mely illatanyagot a szappankészítés során hasznosítják. Kézműves foglalkozásaikon a résztvevők maguk is megismerkedhetnek a levendula virágának ezen felhasználási formáival.
  • Természetesen a Lópofa Csárda gasztronómiai kínálatában is helyet kap levendula. Levendulás fogásainkról a csárda étlapjából tájékozódhatnak.
  • Végül, de nem utolsó sorban vendégeink a levendulakert aromáját magukkal vihetik kis levendulás vászonzsákokba csomagolva is, így otthon is sokáig élvezhetik az aroma jótékony hatását.

Egész évben folyamatosan működő háromgenerációs fürdő

Miután a látogatók beteltek a kert látvány- és illatvilágával, frissítő perceket tölthetnek a Jonathermál Gyógy- és Élményfürdőben. A vendégeket gyógy- frissítő- és aromamasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, csoportos víz alatti gyógytorna, a fürdő csarnokában szauna-sziget, gőzkabin és mártózó medence várja. Minden medence- és csúszdaszolgáltatás, szauna, sókamra és jakuzzi egy fürdőbelépővel vehető igénybe egész évben.

Szponzorált tartalom

A cikk a Jonathermál Zrt. támogatásával készült.

Kapcsolódó
Mire figyeljünk illóolaj vásárláskor?
Mielőtt a kosárba tesszük, nézzük meg, mit veszünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik