Életmód

Jó pénzkereseti lehetőség volt a régi időkben a rigászat

wikimedia commons
wikimedia commons
A fenyőrigó ma már védett madár, egykori fogásának ősi módja az Őrségi Nemzeti Park és a kapcsolódó területek múltjának néprajzi-kultúrtörténeti érdekessége.

Az északról érkezett téli madárvendégek, a fenyőrigók a hideg hónapokban járják az Őrségi Nemzeti Park gyepterületeit, ahol a szarvasmarhák, bölények és lovak nyomán sok trágya borítja a legelőket, benne az alatta megbújó rovarokkal, amelyek táplálékul szolgálnak a szürke fejű, gesztenyebarna hátú, pettyes mellű madaraknak.

Valamikor régen, ilyentájt láttak munkához az őrségi rigófogó emberek, a rigászok, akik furfangos módszert dolgoztak ki e rendkívüli óvatosságukról ismert madarak fogására. Őriszentpéter környékén nagyon elterjedt a rigászat, ami nem is mesterség volt, inkább szenvedély.

Aki megpróbálta, nehezen tudott leszokni róla.

A rigászok az éj leple alatt keltek útra. A gyepek erdőktől távoli részén apró madárfogó kertecskét raktak össze a boróka és az erdeifenyő cserjeméretű példányaiból, közepére egy májusfához hasonlóan lecsupaszított, 5-6 méter hosszú fenyőt állítottak, melynek a tetején meghagyott ágcsonjaira fagyöngyből főzött léppel bekent vesszőket rögzítettek.

A fa tetejére preparált madarat, úgynevezett szárazrigut erősítettek, a bokrok közé pedig kis kalitkákban élő hívómadarakat helyeztek el. A szárazrigu látványa és a hívók hangjai leszállásra ösztönözték a madarakat, akik – mivel mindig a legmagasabb fára szállnak óvatosságból – beleragadtak a lépbe. Ekkor rejtekéből előbújt a madarász és ledöntötte a fát, leszedte a madarakat.

dr. németh csaba/őrségi nemzeti park

A zsákmányt a falvakat járó felvásárló vitte el, aki a pesti és a bécsi piacokon adta el a madarakat étkezési célra.

A Horthy kormány ideje alatt, amikor egy madár ára 40 fillér volt, el lehet képzelni, hányan akartak rigászni. Ha sikerült egy nap 100 madarat megfogni – ami nem volt lehetetlen, mert siker esetén több is összejött – megvolt a 40 pengő, egy szép öltöny ára pedig 18 pengő volt.

Az őriszentpéteri madarászok közül néhányan annyi pénzt szedtek össze egy-egy télen, hogy az egész család szépen felruházkodott.

A fenyőrigó ma már védett madár, egykori fogásának ősi módja az Őrségi Nemzeti Park és a kapcsolódó területek múltjának néprajzi-kultúrtörténeti érdekessége.

Kapcsolódó
Százas csapatokban érkeznek a fenyőrigók a Mátrába
A berkenyék több helyen százával, vagy akár ezrével vonzzák ezeket a madarakat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik