Getty Images
Mozaik

Élményszámba megy a fenyőrigók látványa a városokban is

Az országban január közepén sokfelé fenyőrigók nagy számú csapatai keresgélnek táplálékot. Nincs ez másként a Kiskunság nedves gyepein, fás-ligetes, erdős területein sem, olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján.

Kapcsolódó
Százas csapatokban érkeznek a fenyőrigók a Mátrába
A berkenyék több helyen százával, vagy akár ezrével vonzzák ezeket a madarakat.

A fekete rigó méretű madarak háta szürkésbarna, hasi oldala piszkosfehér, fekete pettyezéssel, melle és torka rozsdássárga árnyalatú, fekete mintázattal. Jellegzetes „sak-sak-sak” hangjukról is felismerhetőek.

A füves területeken gyommagvakat keresgélnek, kedvelik a bogyós növények terméseit, például az idegenhonos nyugati ostorfa és keskenylevelű ezüstfa termését, vagy a különböző berkenyefajok termését, de a hullott gyümölcsökre is rájárnak.

Getty Images

Gyakran a városokba, lakott területekre is behúzódnak, hangoskodó csapataik élményt nyújtó látványt adnak.

A fenyőrigó kis számban hazánkban is fészkel az ország észak-nyugat és észak-keleti részén, elsősorban nedves talajú, gyepekkel határos erdőszélekben, facsoportokban.

Ősszel tömegesen érkeznek hozzánk telelni az északi állományok, ilyenkor gyakorlatilag az egész országban általánosan elterjedt. Az áttelelők egyedszáma január-februárban a legmagasabb, áprilisra pedig elhagyják hazánkat és költőhelyeikre vonulnak.

Kapcsolódó
Kivételes madárcsoda történt Dunatetétlennél
Legutóbb 2018-ban láttak ilyen madarakat Magyarországon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!