Kertünk-Portánk

A zöld küllő lett az év madara

Pixabay.com
Pixabay.com
Döntöttek az interneten szavazók.

Az MME 1979-ben indította el az Év madara akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A több mint négy évtizede futó program legutóbbi állomásaként, a tavalyi év nyarán ismét a lakosság választhatott három faj – kékbegy, vörös gém, zöld küllő – közül.

Az internetes szavazáson a legtöbb voks a zöld küllőre érkezett, így idén ez a faj lett az év madara – közölte az egyesület hétfőn az MTI-vel.

Kapcsolódó
30 millió adatrekordot jegyeztek fel a magyar madarászok
Magyarország madáratlasza a hazánkban megfigyelt 420 madárfaj előfordulási adatait mutatja be.

A zöld küllő szajkó termetű, 30-36 centiméteres madár, szárnyfesztávja a fél métert is elérheti. Fő elterjedési területe Európa lomboserdő-övezete, élőhelyigénye miatt kimondottan jól érzi magát a településeinken, az idős faállományú parkokkal tarkított nagyvárosokban is.

A harkályokra jellemző klasszikus rovarlárva táplálék mellett a zöld küllőre jellemző a hangyafogyasztás (kifejlett rovarok, lárvák és bábok is). Ezeket a talajon, illetve hosszú nyelvével mélyen a járatokba hatolva szedegeti össze.

Maga ácsolta odúban költ, évente egy, általában 5-7 tojásból álló fészekaljat nevel.

Wikipedia.com

Állandó madarunk, a párok alapvetően egész évben, a nyugalmi időszakban is a költőterületükön vagy ennek közelében maradnak. A fiatalok többnyire nagyobb távolságokra kóborolnak. Országos állománya 8-12 ezer párra tehető, szépen lassan emelkedik is a számuk.

Idősebb fákhoz kötődő életmódjuk és szaporodásuk miatt a fakivágás, a mezővédő erdősávok felszámolása és felszámolódása veszélyezteti őket. Mivel a lakott területeken is jól érzi magát, ráadásul állandó madár, a madárbarátok egész évben vendégül láthatják a zöld küllőket “harkálykerti” megoldásokkal.

A zöld küllő védett madár, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Kapcsolódó
Kiemelt törődést kapnak az egymillió forint értékű madarak
Mára a túzok legnagyobb egybefüggő közép-európai fészkelőállománya Magyarországon található.
Olvasói sztorik