Mozaik

Színes gyönyörűség lehet 2022-ben az év madara

wikimedia commons
wikimedia commons
A győztes jövőre a biológia sokféleség nagykövete lesz.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az „Év madara” programját. Ennek célja, hogy a társadalommal megismertesse azokat a madárfajokat, amelyek védelmében a lakosság fontos szerepet kaphat. A 2022-es Év madara szavazás jelmondata: Sokszínű természet, írta közleményében az MME.

Kapcsolódó
Véletlen, hogy felfedezték Magyarországon a lazúrcinegét
Jó esély van arra, hogy akár a tél végéig a területen marad.

Ezzel nem csak a madárvilág változatos megjelenésére szeretnénk felhívni a figyelmet, hanem a biodiverzitás, a biológiai sokféleség, sokszínűség fontosságára is.

Ezúttal három feltűnően színes fajt bocsájtottak szavazásra a lakosság körében, amelyből egy, a biológia sokféleség nagykövete lesz 2022-ben.

Kékbegy

Alpo Roikola/wikimedia commons

Nádi énekesmadaraink közül a legszebb tollazattal rendelkező, rejtett életmódú, nehezen észrevehető faj. A nádasok szegélyzónájában fordul elő leginkább, a homogén, sűrű nádállományokat elkerüli.

Kedveli a csatornapartokat, halastavakat, bányatavakat. Előszeretettel keresgél a növényzet alsó részén, az avas nádban, amit költőhelyként is használ. Vonuló, a telet Afrikában tölti. Hazai fészkelő-állománya 1 200-2 000 párra tehető (2014-2018 közötti adat).

Zöld küllő

Jan Hullen/wikimedia commons

Gyakori harkályfélénk. Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket, de a zárt állományokat elkerüli. Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is elfogyasztja.

Rendszeresen keresgél a talajon is. Állandó madár, de télen kóborolhat. Odúban költ, amit maga készít és akár több évig is használ. Hazai fészkelő-állománya 15-17 ezer párra tehető (2014-2018 közötti adat), és növekedést mutat.

Vörös gém

Jon richfield/wikimedia commons

Nagy méretű gázlómadár. Laza telepeit nagy kiterjedésű nádasokban alakítja ki. Fészkét nádból építi, fészekalapjait más fajok is felhasználhatják.

Költőhelyétől sokszor jelentős távolságra is eljár táplálkozni, kedveli a székisásosokat. A halak mellett kétéltűeket, vízirovarokat, rákokat is fogyaszt. Vonuló, április és szeptember között figyelhető meg hazánkban. Nyugat-Afrikában telel.

Hazai fészkelő-állománya 630-810 párra tehető (2015-2018 közötti adat).

A 2021. július 25. 12 óráig tartó internetes szavazás lezárultával a legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2022 év madara címet.

Szavazni IDE KATTINTVA lehet.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik