Virágzó vidékünk

Százas csapatokban érkeznek a fenyőrigók a Mátrába

Dmitriy Kandinskiy/Wikimedia Commons
Dmitriy Kandinskiy/Wikimedia Commons
A berkenyék több helyen százával, vagy akár ezrével vonzzák ezeket a madarakat.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata egyik kiemelt feladatának tekinti a középhegységi erdőkben – az erdőgazdálkodókkal együttműködve – a minél változatosabb erdőszerkezet elérését, mely az abban megjelenő madarak megjelenését is befolyásolják, olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

Fontos, hogy legyenek teljesen záródott foltok, ahol az árnyéktűrő növényfajok találják meg feltételeiket a gyepszinten, de nyíltabb foltokra is szükség van, ahol a fényigényes lágyszárúak is megjelenhetnek. A hazai erdőkből gyakran eltávolítják a gazdasági szempontból kisebb értéket képviselő elegyfákat, pedig ezek jelenléte kiemelt természetvédelmi szempont egy erdő kezelése során

– fogalmaznak.

Kapcsolódó
Megjelent Magyarországon Európa legkisebb rigófaja
A kamondi kastélykert évszázados ostorfáinak a bogyóit dézsmálják.

De hogyan is kerül képbe a fenyőrigó?

Ez a faj hazánkban csak kis számban fészkel, télen azonban nagy mennyiségben érkeznek hozzánk északi állományok madarai.

A telelő madarak száma nagyban függ a bogyós növények termésének mennyiségétől. 2020 novemberében, az elmúlt évekhez képest szokatlanul nagy fenyőrigó csapatok érkeztek a Mátra erdeibe, mely legfőképpen a különböző berkenye fajok jó termésével indokolható.

A berkenyék is olyan elegyfajok, melyek oltalmára kiemelt figyelmet fordítunk az erdészeti beavatkozások tervezésekor. A meghagyott berkenyék, a barkócaberkenye, a madárberkenye, a zólyomi berkenye, a dunai berkenye bogyói most több helyütt százával, vagy akár ezrével vonzzák a fenyőrigókat a Mátrában

– tájékoztat a nemzeti park.

A több százas, hangoskodó fenyőrigó csapatok fantasztikus látványt nyújtanak, és jól szemléltetik, hogy milyen fontos a fafajok sokszínűségének fenntartása az erdeinkben.

Kapcsolódó
A fehér hollónál is ritkább albínó madarakat találtak a Pilisben
Rendkívül ritka jelenséget figyelhettek meg a kutatók.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik