BENGT NYMAN/WIKIMEDIA COMMONS
Virágzó vidékünk

Már csacsognak az Alföldön telelő fenyőrigók

Jellegzetes hangjukról azonnal felismerhetők.

Néhány napja tűntek fel a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér területén az első fenyőrigó csapatok, melyek a csacsogó hangjukról könnyen felismerhetők – közölték a nemzeti park honlapján.

A fenyőrigók főként tőlünk északabbra költenek, de nálunk is előfordulnak az Északi-középhegységben. Az Alföldre csak telelni jönnek, általában már október közepén felbukkannak, többségük viszont novemberben érkezik. A Maros-menti erdők gazdagok a számukra megfelelő táplálékokban, bogyókban, gyommagvakban.

Az első érkezőket vadkamera segítségével figyelték meg egy sűrű kökényesben, azóta már többször is találkoztak a csapataikkal. A fenyőrigók nem magányosan mozognak, akár több száz fős csapatokat is alkotnak – így az erdőkben, de a városi parkokban, ligetekben is találkozhatunk velük.

A fenyőrigók a fekete rigókhoz hasonló méretűek, de fejük szürke, hátuk szürkés-barnás, szárnyukon pedig sötét gesztenyebarna tollak vannak. Mellük és hasuk világos krémszínű alapon, fekete mintákkal tarkított. Csőrük töve sárga, csúcsa pedig sötét, feketébe hajlik. Jellegzetes, csacsogó hangjuk van, mely elárulja őket akkor is, ha még nem látjuk meg a madarakat.

Kapcsolódó
Megérkeztek a telelő fenyőrigók a pusztaságba
Előfordul, hogy élelem után kutatva a városokba is bemerészkednek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!