Életmód

Különleges technikával ad új életet régi könyveknek a könyvszobrász

Az alkotásokkal a könyv új életet kap.

Mit lehet kezdeni egy könyvvel, ha olvasni már nem akarjuk? Ha nem érdekel, ha megsárgult, kifakult, hiányzik néhány oldal, nem aktuális? Eladhatjuk, elajándékozhatjuk, bevihetjük antikváriumba vagy könyvszobrot is készíthetünk belőle. Bizony, könyvszobrot.

Elsőre talán furcsának hangzik, ám nem lehetetlen, türelemmel, kézügyességgel bámulatos alkotások születhetnek kiselejtezett könyvekből.

Kéki Mária Ria évek óta készít könyvszobrokat. Vele beszélgettem.

Kéki Mária

Három éve készítek könyvszobrokat, de a kreatívkodás már korábban szerepet kapott az életemben – kezdte beszélgetőpartnerem. – 2018-ban mellrákot diagnosztizáltak nálam. Műtét után kemoterápiát és sugárkezelést kaptam. Mivel sok szabadidőm lett, hisz mindig nem mehettünk túrázni, amit nagyon szeretünk a párommal, elkezdtem kreatívkodni. Sok mindent kipróbáltam. Vicces botot szülinapra, parasztcsokrot kolbászból szalonnából, bábokat, karácsonyi díszeket, dekopázs díszeket, falidíszt kávészemek felhasználásával. A Szörnyek szörnyű könyvét is megcsináltam. Ötletkeresgélés közben találkoztam először a könyvszobrokkal. Felkeltette az érdeklődésem, ezért utána néztem. Ráleltem Harangozó László videóira, azokból tanultam.

Sablon kell ezekhez a könyvszobrokhoz, vagy valamilyen útmutató alapján dolgozol?

Az interneten lehet ingyenes sablont találni, de nekem  László is szokott segíteni, mivel ő tud sablont szerkeszteni való kép alapján. Ő többféle technikával alkot, melyet meg is oszt. Az én szívemhez azok a technikák állnak a legközelebb, amelyikeknél a könyvek a maguk valóságában megmaradnak.

Melyik technikákat használod?

Használom a hajtogatás technikát. Ennél “csak” szamárfület hajtok a lapokra. A sablon arra kell, hogy tudjam, a választott lapon pontosan hova kerüljön a hajtás, hogy elérjem a kívánt eredményt. Ez a legegyszerűbb technika.

A másik, amit nagyon szeretek már mélységet is ad a mintának. Ennél a sablon alapján a lapon bejelölöm miniméter pontossággal a minta adott részét, és körülbelül két centiméteres bevágást készítek minden második jelölésnél. A köztes részeket hajtom be.

Persze ezt is lehet bonyolítani azzal, hogy több mélységet használok egyazon minta közben. Így a könyv lapjai már kicsit mélyebben lesznek eleve, a mintában pedig még további mélységekkel emelem ki például az írást.

Galéria
Kéki Mária

Milyen könyveket használsz?

A szobraimhoz keményfedeles könyveket használok. Mindig a minta adja a lapszámot. Legalább 600 oldalas és minimum 22 centi magasságú könyveket keresek. Kaptam és veszek is használt könyveket.

Mi volt az első alkotásod?

Az első könyvemet a barátnőm névnapjára készítettem, közel három éve. Azóta harminc könyvet hajtogattam. Az első nagy munkám egy életfa. Mivel kemoterápiában részesültem, s az a szert a tiszafa kérgéből vonják ki, számomra a fa az életet jelenti. Persze nem ez a legszebb munkám. Azóta nagyon sokat fejlődtem, de még mindig van hová.

Galéria
Kéki Mária

Mennyi idő, míg elkészül egy-egy könyvszobor?

Egy egyszerűbb hajtogatás is elég időigényes, hiszen laponként kell mérni és hajtani, elég nagy precizitással. 4-6 óra talán a leggyorsabb munkám. Ahol a minta miatt vágni is kell, és az oldalakon akár 6-8-10 mérési pont van, az akár 20 órát is meghaladó munka.

Nem kaptad még meg a megjegyzést, hogy a könyv olvasásra való?

Én nagyon szeretem a könyveket. Amikor egy régi elfeledet könyvet a kezembe fogok, mindig eszembe jut, hogy ezt valaha valaki kiolvasta. Valaki könyvespolcán várta, hogy újra kézbe vegyék. Szépirodalmi, politikai könyvek is fordultak meg nálam. Én úgy gondolom, sok könyvnek újra értéket adok, s nem lesz esetleg bezúzva, vagy nem végzi a szeméttelepen.

Azt azért érdemes tudni, hogy nem tépem ki a lapokat a könyvekből. Minden lap hiánytalanul megmaradt. Még olvasható is marad mind, persze nyilván a kihajtogatás után.

Galéria
Kéki Mária

Hiszem, hogy a könyveknek lelke van. Az írás, ami benne van, a tudás vagy épp tudatlanság papírra vetett formája. Igen, vannak, akik szentségtelennek gondolják, hogy egy könyvet meghajtogatok. Ne adj isten vágom a lapját.

Egyik ismerősöm is mondta, a könyv érték nem szabadna tenni vele semmit. Felajánlottam, hogy tudok neki adni körülbelül harminc könyvet. Persze egyből kérdezte, milyen fajta könyvek. Csodálkozva visszakérdeztem, nem mindegy, hiszen szerinted minden témájú érték. Nos, neki sem kellett akármilyen könyv, így megegyeztünk abban, hogy mégiscsak új értéket adok a könyveknek a hajtogatással.

Van-e valami távlati célod a könyvszobrokkal?

Terveim közt szerepel, hogy ha majd egyszer lesz elég számú könyvszobrom itthon, a helyi vagy a Mezőberényi Könyvtárba engedéllyel kihelyezem, és talán tudok segíteni abban is, ha van, akit érdekel, hogy bemutassam az első lépéseket. Utána már nincs megállás. Aki fogékony rá, azt beszippantja a hajtogatás, alkotás világa.

Kéki Mária

Kapcsolódó
Ötvenezer gyufaszálból készült el az alföldi város temploma
A következő makett a Fekete gyöngy vitorlás lesz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik