Életmód

100 mentett ló boldog életéről gondoskodnak Szépalmán

A szépalmai birtok egyike annak a több, mint 30 állatjóléti helynek, ami Európa-szerte működik.

A Gut Aiderbichl több, mint 20 éve segíti az állatokat, és azóta Európa-szerte az állatjólét fontos intézményévé vált.

Ha sikerülne is megóvnunk az állatokat magunktól, az embertől, még nem sok mindent értünk el. Csak akkor lehetünk elégedettek, ha már nincs szükség arra, hogy meg kelljen védeni őket. Ebben az esetben megváltoztattunk valamit: saját magunkat!

– mondja Michael Aufhauser, a Gut Aiderbichl alapítója.

A Gut Aiderbichl tevékenységi köre hat különböző európai országra terjed ki. Ausztriára, Németországra, Franciaországra, Romániára, Svájcra és Magyarországra. A Gut Aiderbichl 30 birtokán jelenleg mintegy 6000 állat és 35 különböző állatfaj él. A legkülönfélébb élethelyzetekből mentik meg az állatokat, és garantálja számukra a fajnak megfelelő és szeretetteljes „örök otthont”. Már a Gut Aiderbichl 2001-es megalapítása előtt Michael Aufhauser az állatok jogaiért kampányolt. Dieter Ehrengruber ügyvezető igazgatóval együtt a Gut Aiderbichl az állatjólét hajtóereje lett.

Gut Aiderbichl Magyarország Szépalma

Az emberek és állatok találkozása szilárdan lehorgonyzott a Gut Aiderbichl irányelveiben. A Gut Aiderbichl kézzelfoghatóvá akarja tenni az állatjólétet. Emiatt a mentett állatokat is meg lehet látogatni bizonyos telepeken. A szépalmai Gut Aiderbichl az egyik birtok, amely 2018 óta nyitva áll a nagyközönség előtt.

A birtok hosszú ideig az Eszterházy-család tulajdonában volt, mígnem 1994-ben svájci magántulajdonba került. Ekkor épült egy fedett lovarda és megnyitotta kapuit a lovasturizmusra specializálódott Hotel Szépalma. Michael Aufhauser rendszeresen járt Szépalmára, mert erős állatszeretetén osztozott a tulajdonossal.

DCIM100MEDIADJI_0572.JPG

A fenntartható állatvédelem tapasztalata

A terület 2018-ban Gut Aiderbichl birtok lett, mára pedig a lófélék kompetenciaközpontja is. Neves intézményekkel együttműködve folyamatosan bővítik az állatokkal kapcsolatos ismereteket.  Ebből a szándékból jött létre a „Quality of Life” projekt a Sandgrueb Alapítvánnyal, a Bécsi Állatorvostudományi Egyetemmel és a zürichi Vetsuisse Karral együttműködésben. A projekt során azt a kérdést vizsgálják, hogy mi jelenti a lovak életminőségét, és mindez hogyan kapcsolható  össze a környezetbarát erőforrás-gazdálkodással.

A több mint 100 , valamint a szürkemarha, mangalica, kecske, birka és racka juh 50 hektár legelővel és mintegy 130 hektár kaszálóval rendelkezik a Gut Aiderbichl Magyarországnál, ahol a gazdálkodás és az állatvédelem fenntartható módon történik. A szervezet ezirányú elkötelezettségét a látogatók is megcsodálhatják a szépalmai birtokon való körbevezetés során.

Gyermekek és fiatalok elköteleződése

Az állatok segítésén és befogadásán túl a másik nagy feladat az emberek felvilágosítása és a közöny megfelelő kezelése. A Gut Aiderbichl alapítójának, Michael Aufhausernek régóta szívügye volt egy oktatási rendszer kialakítása, ami a gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek biztosítja az állatvédelemmel kapcsolatos tudást. Az állatvédelem kézzelfoghatóvá tétele érdekében a birtok különböző rendezvénynapokon is látogatható.

A Gut Aiderbichl Magyarország szépalmai projektmendzsere, Bardóczky Veronika érdeklődésünkre elmondta:

A birtokon  lehetőséget adunk a gyerekeknek és fiataloknak, hogy testközelből megtapasztalják az állatjólétet. Rendszeresen érkeznek a birtokra kisebb-nagyobb iskolás csoportok, akik interaktív program keretében találkozhatnak a Szépalmán élő állatokkal. Hazavihetnek magukkal néhány fontos, de jól érthető üzenetet, amely a fajoknak megfelelő állattartási feltételekről szól. Ifjúsági táborunkban állatgondozók is lehetnek, segítenek takarítani az istállókat, etetnek, és gondoskodnak a Gut Aiderbichl megmentett állatairól. Egyúttal megismerik a különböző állatfajokat és jellemzőiket, és saját maguk tapasztalhatják meg, mit is jelent valójában az állatjólét.

Ez egy nagyszerű lehetőség, hogy megtapasztalhassák a természetet a javából, és megtanítsuk gyermekeinknek a legfontosabb üzenetet – az állataink és az emberek iránti tiszteletet, szeretetet és törődést.

Legközelebbi rendezvényük: 

Húsvéti vásár (2023.04.07-10. naponta 13-18 óra között): helyi termékek, állatsimogató, póniápolás, kézműves foglalkozás, állatetetések. A rendezvény ingyenes és kutyabarát.

A legfrissebb hírek és további információk bármikor elérhetők honlapunkon keresztül, amely immár magyar nyelven is elérhető a gut-aiderbichl oldalon.

Kapcsolódó
Állatmenhelyet hozott létre saját portáján egy szociális munkás
Nem csupán kutyák és macskák vannak ott, hanem megunt és hányatott sorsú haszonállatok is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik