Életmód

Őshonos vadkörtefák “nevelőszüleit” toborozza a tényői erdész

facebook / Sokoru tündérkertjei
facebook / Sokoru tündérkertjei
Eddig csak Tényőn gyűjtött almát, körtét, de nyáron szeretné a sárgabarackokat, a cseresznyét és a meggyet is lajstromba venni.

Egy tényői erdész gyümölcsfajták mentésén fáradozik – írta a Kisalföld.

Fogadj örökbe egy ősi körtefát – szólt Burkali Gergely a tényőiekhez azzal a szándékkal, hogy közösen megmentsék a környék ősi gyümölcshagyatékát.

Az erdész fiatalember szerint a gyümölcsfajták közül a körte fordul elő legnagyobb számban Tényőn, ezért kell gyűjteni, és szaporítani az ősi fajtákat.

Burkali Gergely 2022 nyarán körülbelül hetven darab matuzsálemet jegyzett fel a faluban, és lenyűgözte a páratlan fajtagazdagság. A famentő a vackor öt változatát már begyűjtötte, még nemes vadkörtét is talált, mely igen ritka, értékes fajta.

Facebook / Sokoru tündérkertjei

Rendkívül fontos lenne az ilyen vén fák leszaporítása, mielőtt pusztulásuk végleg bekövetkezne. Saját területem sajnos nincs egy összefüggő génbank létrehozására, ezért azt gondoltam, hogy megoszthatnánk egymás közt ennek az örökségnek a megőrzésével járó feladatait. Első akciónk jelmondata: “Fogadj örökbe egy ősi körtefát”. Akinek elférne az udvarában egy szép gyümölcsfa, arra biztatom, csatlakozzon a mozgalomhoz. Azok jelentkezését is várom, akinek tudomása van ilyen régi fáról

– mesélt az ötletéről a hírportálnak Gergely, aki keresztapja, a szintén erdész Burkali Tamás útmutatásával kezdte a gyűjtést, és oltani is tőle tanult.

Facebook / Sokoru tündérkertjei

Burkali Gergely a begyűjtött fajták felhasználásával is kísérletezik, lekvárt, befőttet, pálinkát, gyümölcslevet, szörpöt, ecetet és aszalványt készítene az unikális gyümölcsökből.  A lelkes szakember már többfelé elkezdte szervezni „tündérkertek” létrehozását, Tényőn előkészítettek egy területet az oltványoknak.

A famentő azt is hangúlyozta, hogy a régi tájfajták a túlnemesített fajtákkal szemben egészségesek, igénytelenek. Metszésre nincs szükségük, ha nincs komolyabb természeti kár, akkor évente, kétévente vegyszermentes termést adnak a gazdának.

Kapcsolódó
Aranyat érő kincset gyűjtött az évszázados matuzsálemről
Zicska Szilárd ősi körtefajtára bukkant Somogy vármegye egyik aprócska falujában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik