Életmód

Változás az országos veszélyjelzési rendszerben

freepik.com
freepik.com
Már magas középhőmérsékleten is van figyelmeztetés.

Az egyértelmű és egységes kommunikáció érdekében az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző rendszerében a figyelmeztető előrejelzéseket hőség helyett ezentúl magas középhőmérsékletre adja ki, írja az MTI a meteorológiai szolgálat közleménye alapján.

A korábbi gyakorlat azért változott, hogy egyértelmű legyen, a hőségriasztást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetője, az országos tisztifőorvos rendeli el, figyelembe véve a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, veszélyjelzéseit.

A jövőben magas hőmérsékletre vonatkozó elsőfokú figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet minimum egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen legalább egy napig 25 és 27 Celsius-fok között várható.

Második szintű figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet minimum egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen legalább egy napig 27 és 29 fok között várható.

A figyelmeztetés legmagasabb szintje, amikor a napi középhőmérséklet minimum egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen legalább egy napig 29 fok fölött várható.

Felhívták a figyelmet arra is, közeleg az idei szezon első hőségperiódusa.

Kapcsolódó
Szélsőséges időjárást hozhat a jövő
Európa kiugró melegedésének egyik oka abban keresendő, hogy a kontinens nagyrészt a sarkvidék tágabb környezetében található.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik