Életmód

Így juthatunk TB-támogatott gyógyfürdő-beutalóhoz

Szigorúan szabályozzák, hogy ki, miért, mire és kitől kaphat beutalót.

Fürdőgyógyászati ellátást főként krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai illetve érbetegségek funkciójavítását szolgáló rehabilitációs kezeléseknél alkalmaznak.

A gyógyászati ellátásokat az arra jogosult orvos vényen rendeli, az ellátás igénybevételéhez pedig szükséges az orvos által kiállított kezelőlap is.

Milyen gyógyászati ellátás vehető igénybe tb támogatással?

Az egészségbiztosítás keretében a szén-dioxid gyógygázfürdő, a csoportos gyógyúszás és az ún. fürdőgyógyászati ellátások árához jár támogatás.

Tb támogatott fürdőgyógyászati ellátások:

  • gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is)
  • gyógyvizes kádfürdő
  • iszappakolás
  • súlyfürdő
  • szénsavas fürdő
  • orvosi gyógymasszázs
  • víz alatti vízsugármasszázs
  • víz alatti csoportos gyógytorna
  • komplex fürdőgyógyászati ellátás

Egyéb rehabilitációs célú gyógyászati ellátás:

  • 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás

Egyéb természetes gyógytényezőn alapuló gyógyászati ellátás:

A támogatás mértékét az orvosi rehabilitáció céljából társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátásokról szóló 5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet 8. sz. melléklete (www.njt.hu) határozza meg.

A gyógyászati ellátásokért fizetendő térítési díj eltérő összegű lehet, mivel a fürdőszolgáltatás is szabadáras szolgáltatás.

Hol vehetők igénybe a gyógyászati ellátások?

A komplex fürdőgyógyászati ellátás csak társadalombiztosítási támogatással orvosi rehabilitációs szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatónál, illetve gyógyfürdőben és szén-dioxid gyógygázfürdőben nyújtható.

Ezek aktuális listája ide kattintva megtekinthető.

Ki rendelhet gyógyászati ellátást?

Csak szakorvos, de ő is csak állami rendelésen, magánrendelésen nem.

A 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszást a betegségcsoport egyes szakorvosai, illetve a szakorvos javaslata alapján a gyermek háziorvosa jogosult rendelni, gerinc- és mellkasdeformitások, krónikus obstruktív légzészavarok, obesitas és szövődményei esetén a fentieken túl iskolaorvos szintén rendelkezik rendelési jogosultsággal.

Felnőttek esetében reumatológus, fizikoterápiás, ortopéd, mozgásszervi rehabilitációs, valamint fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás, illetve traumatológiai javallat (indikáció) esetén traumatológus szakorvos rendelheti.

Szén-dioxid gyógygázfürdő ellátást kizárólag a kardiológia, vagy érsebészet, orvosi rehabilitáció (mozgásszervi területen), vagy fizikális medicina és rehabilitáció, vagy fizioterápia, vagy ortopédia, vagy traumatológia, vagy ortopédia és traumatológia, továbbá angiológiai vagy diabetológiai szakellátóhely belgyógyászat szakképesítéssel rendelkező szakorvosa rendelhet.

Fontos tudni

A gyógyászati ellátások igénybevételéhez utazási költségtérítés jár az általános szabályok szerint. Az utazási utalványt a gyógyászati ellátást rendelő orvos állítja ki, majd a szolgáltatás igénybevételét követően a fürdő által kijelölt személy igazolja, illetve szükség szerint kiállítja az utalványt.

A betegség jellegétől függetlenül, – támogatással – naptári évenként összesen két kúra rendelhető.

A kúra befejezését követő három héten belül a gyógyászati ellátást rendelő orvoshoz ellenőrző vizsgálatra kell menni, és a kezelőlapot valamint a zárójelentést át kell adni az orvosnak. Aki az ellenőrző vizsgálaton nem vesz részt, vagy a kezelőlapot és a zárójelentést nem adja le, újabb kúrára nem jogosult.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik