Életmód

Kétszeres Európa-bajnok a soproni kutyás csapat

Facebook/Hellodogs Flyball & Agility Team Sopron
Facebook/Hellodogs Flyball & Agility Team Sopron
Két Európa-bajnoki címmel térhetett haza a soproni Hellodogs Flyball & Agility Team a hazánkban megrendezett Eb-ről.

A flyball az egyik legnépszerűbb kutyás csapatsport, négy kutya és négy felvezető fut egy akadálypályán.

Egy lámpára indul a verseny és egy másik csapat ellen futunk. A kutyának át kell ugrania négy akadályon, a flyballgépből ki kell vennie a labdát és azzal együtt kell visszafutnia, hogy a következő kutya váltani tudja. Aki hiba nélkül teljesíti a pályát, az nyeri a futamot

– idézte a Kisalföld Gulyás László, a Hellodogs Flyball Team vezetőjének szavait.

Az Eb-n nyolc ország száz csapata mérette meg magát. Sokan eleve olyan kölyökkutyát vásárolnak, amelyik kifejezetten erre a sportra alkalmas tenyésztésénél fogva. A soproni csapat tagjai „házi kedvenceikkel” fogtak bele az edzésekbe, mindennek fényében még szebben csillog a két aranyérem. A kisebb és közepes testű kutyusok a legügyesebbek a sportágban, ajánlott már kölyökkorban elkezdeni, de aki felnőtt kutyával kóstolna bele a flyballba, annak is nagy élményt nyújtanak a közös edzések – erről már a Sopronmédia számolt be cikkében.

Egy kutya kiképzése körülbelül fél-egy évet vesz igénybe, nincs fajtához kötve, bármelyik kisállat megtanítható rá, bár leginkább a közép-, és kistestű kutyákkal űzik ezt a sportot.

A kutyának először meg kell tanulnia az akadályfókuszt és azt, hogy a labdát visszahozza. Amennyiben a kutya és a felvezető hibázik – esetleg korai a rajt vagy az állat az akadály mellett fut -, korrigálnia kell a hibát, ami időveszteséggel jár

– mondta a szakember.

Körülbelül tíz éve találkoztam először flyball edzéssel és már akkor megfogott a hangulata. A csapat együtt dolgozik, a sikereket is közösen érjük el és ennek megvan a maga varázsa. Sopronban évek óta jelen van a flyball, az utóbbi időben egyre népszerűbb. Örülünk annak, hogy mindig többen látogatnak ki az edzéseinkre és csatlakoznak hozzánk.

Nem csak versenyzés szintjén, hanem hobbiszinten is űzhető ez a sportág, ami kutyának és gazdának is egyaránt jó. A munka során fontos a határozott motiváció, a kutya irányítása, dolgozik az adrenalin, ami bizony hanggal jár.

A bajnokságot követően az egyesület tagjai Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesültek, amelyet Farkas Cipriántól, Sopron polgármesterétől vehetett át a csapat.

Kapcsolódó
Angliában is letette névjegyét a táncoló hollókői kutya
Szép magyar siker született az angliai dog dancing versenyen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik