Életmód

Vigyázat, ősszel is támadhatnak a kullancsok

Getty Images
Getty Images
A nyár végével a kullancsszezon nem ér véget, a kullancsok akár egész évben aktívak lehetnek, de késő őszig mindenképpen számíthatunk a csípésekre.

Világszerte közel 700 kullancsfaj ismert. Az embert érő csípésekért hazánkban jellemzően a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) felelős. A kifejlett nőstény vérrel teleszívott állapotban a ricinus magjához hasonló méretűre duzzad, erről kapta latin elnevezését (Ixodes ricinus).

A kullancsok elsősorban a lombhullató erdők aljnövényzetében élnek, de előfordulhatnak a bokrokon is. Megbújhatnak továbbá vizes területeken, nádasokban és a szántóföldi növények között, de városi parkokban, kertvárosokban, családi házak kertjeiben is. A szemmel rendelkező, látó kullancsok a fűszálak végének árnyékos oldaláról lesik az arra járó áldozatukat, és alulról másznak fel rá. A szemmel nem rendelkező, vak kullancsok a bokrok leveleinek árnyékos oldaláról, felülről támadnak.

A kullancsok előfordulása nyomon követhető az évente frissülő kullancstérképen. Magyarországon a fővárosban, valamint Pest, Nógrád, Vas, Zala és Somogy megyében fordulnak elő a legnagyobb arányban. A térkép ábrázolja a kullancs elterjedtséget, a kórokozóval való fertőzöttségét vagy a dokumentált megbetegedéseket. Ahol több a kullancs, ott több megbetegedés fordulhat elő.

A kullancsszezon hosszúsága és ideje számos tényezőtől függ, így a kullancsok életciklusának és a hőmérsékleti viszonyok összetett kölcsönhatásának. Ha enyhe az őszi idő és kevesebb ruhát viselünk, akkor ezzel nagyobb támadási felületet adunk az állatoknak.

A megfelelő zárt ruházat viselése és a kullancsriasztószerek használata sokat segít abban, hogy ne találjanak meg minket a kullancsok. Minden kirándulás után rendszeresen ellenőrizzük át a testünket, a hajlatokat kiemelt figyelemmel!

Kapcsolódó
Afrikai kullancsfaj bukkant fel Magyarországon
A Balatonnál talált kullancsfaj már hazánkban is szaporodik, számos veszélyes kórokozót képes terjeszteni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik