Kertünk-Portánk

7 tipp a kullancsmentes kertért

Getty Images
Getty Images
Előzzük meg a veszélyt!

Bár teljesen kullancsmentesíteni nem lehet a kertünket, de a vérszívók számát minimalizálhatjuk, ha megteszünk néhány óvintézkedést. Ezeket gyűjtötte össze az Édenkert.

  1. Néhány növény természetes módon riasztja a kullancsokat, ilyen például a rozmaring, az ánizs, a levendula, a macskamenta, a fokhagyma és az erdei zsálya. Ezek olyan illatokat bocsátanak ki, amelyeket nem szeretnek a kullancsok. Ültessük a kerítés közelébe, ezzel egy természetes “védvonalat” létrehozva.
  2. Rövidre nyírt fűben túl sok napfény jut a talajra, hamarabb felszárad a nedvesség, a kullancsok pedig nehezebben tudnak elbújni.
  3. A lehullott leveleket gyűjtsük zsákokba és szállíttassuk el, mert egy levélkupac alatt képesek áttelelni is az állatok.
  4. Sokszor a rágcsálók, sünök hozzák be a kertbe a kullancsokat, tegyük kisállatbiztossá a kerítésünket, hogy ne tudjanak bebújni rajta.
  5. Erdőközeli kertnél érdemes a kerítés mellett például kavics- vagy más gyorsan melegedő burkolatot alkalmazni egy 30-40 centiméteres sávon, az ilyenen nehezebben mozog a kullancs.
  6. Ha gyöngytyúkot tartunk, az kitartóan csökkenteni fogja csökkenteni a kullancsok számát.
  7. Ha a kutyánk, macskánk sűrű aljnövényzetű helyeken is jár, akkor alaposan vizsgáljuk át az állatot séta után, illetve használjunk kullancsűző nyakörvet, szereket.
Kapcsolódó
Afrikai kullancsfaj bukkant fel Magyarországon
A Balatonnál talált kullancsfaj már hazánkban is szaporodik, számos veszélyes kórokozót képes terjeszteni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik