Mozaik

Ez a kullancs métereken át követi áldozatát

kullancsfigyelo.hu
kullancsfigyelo.hu
A tőlünk délebbre őshonos Hyalomma kullancs hazai jelenlétének, terjedésének vizsgálatát segíthetik továbbra is civil kullancs-figyelők.

Tőlünk délebbre, a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén őshonos egyedek a madarakon élősködve, és így velük vándorolva juthatnak el Európa északibb területeire – írta meg cikkében a Délmagyar.

Eddig két nem őshonos vérszívót azonosítottak az ELTE Ökológiai Kutatóközpont munkatársai, az egyiket Győr-Moson-Sopron a másikat Bács-Kiskun megyében.

A Hyalomma fajok a hazánkban előforduló kullancsokhoz képest kifejezetten nagyobbak, a nőstények átlagosan 5,5-6,5 milliméter, a hímek 3,8 és 5,6 milliméter  hosszúak. Ráadásul a magyarországi egyedek lesből támadó stratégiájával ellentétben aktívan vadásznak, akár több méteren át képesek követni a kiszemelt gazdát.

A célpont kiválasztásában nagy segítségükre szolgál a jól fejlett szemük. A Hyalomma fajok az ember mellett előszeretettel élősködnek lovakon, szarvasmarhákon és más házi vagy vadon élő patásokon, esetleg háziállatokon, például kutyákon.

A korábban behurcolt egyedek nem élték túl az európai hideg teleket, de a melegedő őszi és téli időjárás miatt a kutatók szerint ezt lassan megváltozik.

A fajvándorlás mellet a Hyalomma fajok sajnos más szempontból is figyelemre méltóak: képesek hordozni és terjeszteni számos veszélyes kórokozót, többek között a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírust is.

További kutatásokat segíthetnek az újabb észlelt egyedek, így a lakosság továbbra is jelezheti, ha feltételezhetően Hyalomma kullancsot talált a www. kullancsfigyelo.hu weboldalon.

Kapcsolódó
Nincs többé kullancsszezon, egész évben támadnak a vérszívók
Több mint 42 faja közül csupán egy tucat támadja az embert és a társállatainkat, de ez is éppen elég.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik