Virágzó vidékünk

Lilába borulnak a levendulamezők, kezdődnek a szedd magad akciók

mti/varga györgy
mti/varga györgy
A Szedd magad levendulakertek kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy mindenki magának válogassa össze a csokrát, miközben élvezi a semmihez sem fogható lilás kékséget, ami egy levendulamezőn körbeveszi.

A levendula az egyik legkedveltebb, mindenki által ismert és szeretett virágunk. Számtalan módon felhasználható. Készíthetünk belőle szörpöt, de egyéb ételekhez, például süteményekhez, fagylalthoz is adhatjuk, használhatjuk illóolajokba, szappanokhoz, aromapárnákba, illattasakokba. Hosszú a lista, így nem csoda, hogy a virágzása idején mindenki szeretne egy adaggal.

A Szedd magad levendulakertek kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy mindenki magának válogassa össze a csokrát, miközben élvezi a semmihez sem fogható lilás kékséget, ami egy levendulamezőn körbeveszi.

Összegyűjtöttünk néhány helyet az országból, ahol levendulát szedhetünk

Balaton-felvidéki Nemzeti Park/Facebook

Tihanyi-félsziget
Tihany a levendula egyik fő lelőhelye. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága idén is megrendezi a Levendula Szedd magad! programot a Tihanyi-félszigeten.

Helyszín: Tihanyi-félsziget, Tihanyba vezető (7117-es) út mellett (Gödrösi elágazó)

Időpont: 2023. június 16-tól július 2-ig a virágzástól függően. Naponta 9.00-19.00 óra között.

Előzetes bejelentkezés nem szükséges. A levendula kizárólag az előzetesen megvásárolt aratótáskába szedhető, más tárolóeszköz (zacskó, táska, zsák, doboz, stb.) használata nem megengedett. A táska díján kívül a levendula szedésének nincs egyéb költsége.

Aratótáska ára: Kisebb aratótáska: 2000 Ft/db, nagyobb aratótáska: 3000 Ft/db

Kőröshegyi levendulás
A tulipánok után most a levenduláé a főszerep Kőröshegyen. Közel 8 hektárnyi levendula és csodás környezet várja a a vendégeket június 9-től minden nap 9-17 óra között.
Virágot csak a kijelölt területeken szabad aratni, de vannak kijelölt helyek sétára, fotózásra is.

Egyedülálló Balatoni panorámával, ingyenes lepárlás bemutatóval, kihelyezett fotós elemekkel, családbarát programokkal és 100%-ban helyi kézműves termékekkel várjuk a hozzánk érkezőket. Június elejétől, egészen augusztus végéig van lehetőség levendulát szüretelni

– írják a weboldalukon.

Levendulafarm, Kemenessömjén
A nyílt napokon levendulaszörppel és levendulás sütivel várják a farmra látogatókat a házigazdák, emellett levendulás termékek közül is lehet válogatni. A levendulaszedés mellett végig lehet menni a levendula-labirintusban, illetve a Kneipp-ösvényt is ki lehet próbálni, aminek a mezítlábas bejárása a testet és a lelket is frissíti.

A nyílt napra nincs belépő.

Monor Strázsahegyi levendulás
A napokban megnyitja kapuit a Budapesttől csak 35 kilométerre található levendulás is Monoron. Bár az időjárás nem kedvezett a nyitásnak, várhatóan ezen a hétvégén 10 órától már lehet szüretelni az isteni illatú virágokból.

Indulás előtt érdemes a Facebookon tájékozódni.

Levendula Völgy Ozora/facebook

Levendula Völgy, Ozora
Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Szedd Magad Levendula Napok a Levendula Völgyben Ozorán 2023. június 10-től – július 9-ig.
Nyitva tartás: Hétköznap: 9:00-20:00, Hétvégén: 9:00 – 20:00 óráig. A belépés díjtalan.

Jelenleg 13 fajta levendulát lehet szüretelni, melyből 10 fajta angustifolia (Francia) és 3 fajta intermedia (Angol). Színválasztékban a fehértől a rózsaszínen át a sötét liláig.
A levendula itt is csak a helyszínen vásárolt arató táskába szedhető.

Mérete:
– Kis arató táska: 1.500 Ft
– Közepes arató táska: 2.000 Ft.
– Nagy arató táska: 2.500 Ft.

A hely kutyabarát.

Kálnoki levendulás
A Szigetközben, Máriakálnokon található Kálnoki Levendulás és Tulipánfarmon is indul a levendulaszüret. Idén immár 6. alkalommal megrendezik a Levendulafesztivált 2023. június 17-én és  18-án 9-21 óráig.

A virág szedéséhez egy ollóra vagy metszőollóra van szükség. Ezt mindenkinek magának kell hoznia a szüretre, a bokrok sérülésének elkerülése érdekében tilos  tépni vagy nem megfelelő eszközzel szedni a levendulát.

A levendula szedése aratótáskába történhet. Az érdeklődök arató táskát a helyszínen tudnak vásárolni. A négylábú látogatókat is szívesen látják, fotózásra, pihenésre is lesz lehetőség, aki virágot nem szeretne.

Levendulás Tündérkert, Nagykarácsony
Idén is lesz szedd magad levendula akció a nagykarácsonyi Levendulás Tündérkertben. 6000 tő levendula, sok mezei virág, hatalmas népi játszótér, mezítlábas ösvény, egy 150 éves felújított parasztház fotó szobával, tájházzal, levendulás szobával vár mindenkit június 10-től július közepéig, reggel 9 és 19 óra között.

Kincsek Völgye, Bálványos
Csodás áprilisi tulipánszüret után most levendulával várják a látogatókat a Kincsek Völgyében június 23 – 24 vagy 25-én. Igazi csodahely a Balaton közelében.

Aki szeretne, a csokor levendula mellett levendulából készült termékeket is zsákmányolhat.

Levendárium Dörgicsei Levendula Major/Facebook

Levendárium, Dörgicsei Levendula Major
Lenyűgöző lila virágtengerrel várnak mindenkit júniustól Dörgicsén a Balaton-felvidék mesés kis falucskájában!

Teljes pompájában virágzik az orvosi levendula (lavandula angustifolia), mely virágcsokornak, díszítésre, koszorúkészítésre, szörpkészítésre, avagy kulináris célokra is alkalmas.

Szedd magad időpont: június 25 – július 2.

Nyitva tartás: mindennap 10:00-18:00. Pénztárzárás: 17:30.

A Levendárium Dörgicsei Levendula Major 4 kilométerre található a Balatonakalitól. A „Levendula szedd magad!” ideje alatt a virágot helyszínen vásárolt aratótáskába lehet szedni!

Két méret választható:
– kis arató tasak: 2.000 Ft
-nagy füles arató táska: 3.500 Ft.

Fontos, hogy csak a kijelölt területen szabad szedni, közben lehet a balatoni panorámában gyönyörködni, megpihenni és fotózni. Aki nem szeretne levendulát szedni, megpihenhet az árnyas, hangulatos teraszon.

Parkolás: a helyszín közvetlen szomszédságában.

A rendezvényre és a bemutatókertbe, semmilyen házi kedvenc nem vihető be!

Smaragdfarm, Daruszentmiklós
A Fejér vármegyei Daruszentmiklóson is várják azokat, akik szeretnék maguk szüretelni a levendulát. Egyhektáros, családias területen a szervezett levendulaszüretre ingyenes a belépés, a szüretelés alkalmával szedett levendulát a helyszínen megvásárolt aratózsákokban lehet hazavinni.

Nyitva tartás: 2023. június 10-18., június 24-25. és július 1-2. napokon egységesen 10:00-18:00 óra között.

A közvetlen autópálya összeköttetés miatt az autóval érkezők gyorsan megtalálják a Smaragdfarmot. Akár Budapestről is egy óra alatt elérhető!
A szedéshez metszőolló szükséges.

További csodás levendula lelőhelyek találhatók ITT ,vagy ITT is érdemes körülnézni. Kérjük indulás előtt mindenki tájékozódjon az aktualitásokról. Jó szedést kívánunk!

Kapcsolódó
Kiskertünk ékessége az ezerarcú levendula
Ismert és népszerű virágunk a gyógyászatban is számos módon felhasználható.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik