Életmód

Gyógyvízsűrítményt állítanának elő Hajdúszoboszlón

MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

761 millió forintos uniós fejlesztési forrásból extrém magas sótartalmú gyógymedencék és ehhez kapcsolód vízkezelő berendezés kifejlesztésébe kezd a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. és a Debreceni Egyetem.

A termalonline.hu cikke szerint a kutatási projektjük célja, hogy egy szabályozható oldott ásványi-anyag összetételű, extrém magas sótartalmú gyógymedence és gyógykezelési szolgáltatást fejlesszenek ki.

Ennek során a hajdúszoboszlói gyógyvíz besűrítésével és az oldott ásványi-anyag összetételének szabályozásával állítanának elő gyógyvízsűrítményt.

Mint írják, az extrém magas (30-35 százalékos) oldott sótartalmú gyógyvizet, az előírt terápiának megfelelően, különböző módon adalékolva, a terápia által megkövetelt sűrűségben lehet majd előállítani.

A koncentráció növelésével a gyógyvíz elérheti akár a Holt-tenger gyógyító vizének sűrűségét, kiegészítve az élettanilag is hasznosítható további összetevőkkel.

Az egyedileg előállítható gyógyvíz vizsgálhatóvá teszi a fürdőreakciók kiváltó okait, ezzel is támogatva a minél szélesebb körben használható gyógyvizek fejlesztését.

A projekt várhatóan 2025. márciusban fejeződik majd be.

Kapcsolódó
Új gyógyvize lett Pest vármegyének
Tulajdonképpen korábban már megkapta a gyógyvíz minősítést, azonban később éveken át mégsem szerepelt a nyilvántartásban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik