Életmód

Kiderült, hogy Európában szinte mindenki szennyezett levegőt szív

pixabay
pixabay
Közel 30 millió európai él olyan területeken, ahol a részecskekoncentráció a legalább a négyszerese a megengedettnek.

A Guardian vizsgálata szerint az európaiak 98%-a rendkívül káros szennyezett levegőt lélegzik be, ami évente 400 000 halálesethez vezet.

Több mint 1400 mérőállomás adatai és műholdfelvételek alapján egy friss kutatásból kiderült, hogy az európai lakosság 98%-a él olyan területen, ahol a 2,5 mikrométernél kisebb méretű szálló por (PM2.5) koncentrációja meghaladja a WHO által előírt határértéket.

A PM2.5 részecskék jelenléte azért jelent súlyos gondot az emberi egészségre, mert ezek a szemcsék annyira kicsik, hogy bejutnak a tüdőbe, sőt, egy részük azon áthaladva egyenesen a véráramba jut, ezáltal az összes belső szervet és az idegrendszert is érintheti.  Roel Vermeulen, az adatokat összegyűjtő kutatócsoport vezetője szerint “ez egy súlyos közegészségügyi válsághelyzet”. A levegőben jelen lévő apró szennyezőanyag-szemcsék legnagyobb részben a közlekedési eszközökből és a szilárd tüzelőanyagot használó háztartási tüzelőberendezésekből kerülnek a légkörbe.

Miután hamarosan újra itt a fűtési szezon, így például a tűzifát használó háztartásokban kiemelten fontos a helyes, környezetbarát fűtési mód alkalmazása, hogy minél kevesebb szennyezőanyag levegőbe kerüléséért legyünk felelősek.

A legmodernebb módszerekkel gyűjtött adatok elemzése,  beleértve a részletes műholdképeket és több mint ezer földi megfigyelőállomás méréseit borzasztó képet tár fel a piszkos levegőről: az emberek 98%-a olyan területeken él, ahol a finomrészecskék szennyezettsége meghaladja a az elvárt optimális szintet.

  • Európa legsúlyosabban érintett országa Észak-Macedónia.
  • Kelet-Európa helyzete lényegesen rosszabb, mint Nyugat-Európáé, kivéve Olaszországot, ahol a Pó-völgyben és az ország északi részén lévő környező területek, ahol négyszerese a levegőben szálló szennyezett részecske.
  • Az új elemzés szerint Európa lakosságának mindössze 2%-a él a határon belüli területeken. Szakértők szerint a PM2.5-szennyezés évente körülbelül 400 ezer halálesetet okoz a kontinensen.
  • Hét kelet-európai országban – Szerbiában, Romániában, Albániában, Észak-Macedóniában, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon – a levegő szennyezettsége kétszerese a WHO által közzétett iránymutatásnak.
  • Közel 30 millió európai él olyan területeken, ahol a részecskekoncentráció legalább a négyszerese a megengedettnek.

A szakértők szerint sürgős lépéseket kell tenni. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a légszennyezettség a test szinte minden szervét érinti, és számos egészségügyi problémához kapcsolódik a szív- és tüdőbetegségtől a rákig és a cukorbetegségig, a depressziótól egészen a mentális betegségekig től a kognitív károsodásig és az alacsony születési súlyig.

Európa egyre több városában,  köztük Londonban és Milánóban is  lépéseket tesznek a légszennyezés elleni küzdelemben, az ultraalacsony károsanyag-kibocsátású zónák bevezetésétől a forgalomcsökkentési programokon át a gyalogos és kerékpáros közlekedés ösztönzéséig.

Kapcsolódó
Környezetszennyező és az egészségre is ártalmas az avarégetés
A vizes avar és kerti zöldhulladék égetése során számos káros anyag kerül a levegőbe.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik