Életmód

Kapcsolat lehet a kávéfogyasztás és a kisebb mértékű súlygyarapodás között

pixabay
pixabay
A kutatók most annak jártak utána, hogy a kávéfogyasztás segíthet-e ezt megelőzni, vagy legalábbis lassítani az életkorral járó súlygyarapodást.

Kávézást nagyon sokan gondolják rossz szokásnak. Azonban nemrégiben kiderült, hogy valójában nagyon egészséges dolog. Sokan nem is tudják, de a kávé tele van antioxidánsokkal és fontos tápanyagokkal. Rengeteg tanulmány igazolja, hogy a kávéimádóknál sokkal alacsonyabb bizonyos betegségek kialakulásának kockázata.

A kávéfogyasztásnak több ismert jótékony hatása van amellett, hogy élénkít. Kutatók most annak jártak utána, hogy a kávéfogyasztás segíthet-e ezt megelőzni, vagy legalábbis lassítani az életkorral járó súlygyarapodást. Az eredmény azoknak igazán érdekes, akik tejjel isszák a kávéjukat, írja a hvg.hu.

A vizsgálat abból állt, hogy a megfigyelt emberek egy csészével több kávét fogyasztottak, mint korábban, vagy tettek a kávéjukba cukrot, tejszínt vagy valamilyen tejmentes alternatívát. Ezután megfigyelték, hogy a súlyuk nőtt vagy csökkent-e ennek hatására, szemben azokkal, akik nem változtattak a kávézási szokásaikon.

A The American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban publikált eredmények mutatják, kismértékű kapcsolat lehet a kávéfogyasztás és a kisebb mértékű súlygyarapodás között.

Akik egy csészével több (édesítés nélküli) kávét ittak a négyéves vizsgálati periódus alatt, azok a vártnál 0,12 kilogrammal kevesebbet gyarapodtak. Ezzel szemben azoknál, akik cukrot tettek a kávéjukba 0,09 kilogrammos növekedés volt megfigyelhető a várt értékhez képest – írta közleményében a The Conversation.

Az igazán érdekes felfedezés az, hogy annak, ha valaki feketén issza a kávét, vagy pedig tejalapú vagy tejmentes növényi alternatívát ad hozzá, nem volt kimutatható hatása az eredményre.

Azt ugyanakkor kutatás eredménye mellett érdemes megjegyezni, hogy a vizsgálat csak kapcsolatot talált a kávéfogyasztás és a kisebb mértékű gyarapodás között, de ok-okozati összefüggést nem. Tehát érdemi fogyókúrát nem lehet rá alapozni, ahogyan bizonyára nem fogja megállítani sem az elhízást.

A kávé története

Az egyik legenda szerint a kávészemek frissítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel, aki észrevette, hogy ha a kecskéi piros bogyókat legelésznek, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek.

A másik történet szerint egy Rhazes nevű arab orvos a kávét, a “quawa” nevű élénkítő növényt orvosságként használta, és meg is említette A kontinens című munkájában.

A kávét először Jemenben kezdték el termeszteni, ahol teraszos gazdálkodást folytattak. A kávézás szokását mohamedán zarándokok vitték magukkal Mekkába és Medinába, innen terjedt tovább a kávé fogyasztása az egész Közel-Keletre. Később a kávétermesztés megjelent Arábiában és Egyiptomban is, ahol a kávé (vagy Kahweh) fogyasztása nem sokkal később mindennapi szokássá vált.

A 16. században a Közel-Keleten járó utazók és botanikusok egy eddig ismeretlen növényről és annak terméséből készült italról küldtek híreket Európába. A kereskedők hamar felismerték az újdonságban rejlő lehetőségeket, és az 1600-as évek elején megérkeztek az első kávészemekkel töltött zsákok Velencébe. Ez volt az a pillanat, amikor az európai emberek elkezdtek megismerkedni a kávéval.

Kapcsolódó
Így lehet saját kávétermésed
Legtöbbünknek el nem múlhat nap egy-két vagy több csésze gőzölgő kávé nélkül. Mi lenne, ha nem boltban vennénk, hanem saját magunk nevelnénk kávécserjét?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik