Életmód

December 24. vasárnapra esik: mikor lesz így advent első és utolsó vasárnapja?

MTI/Komka Péter
MTI/Komka Péter

Nem csalás, nem ámítás, avagy mindenki nyugodjon bele, idén advent 4. vasárnapja december 24-én lesz, írta dr. Kulcsár Dávid római katolikus pap egy Facebook-posztban.

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházi Plébánia káplánja megdöbbenve olvasta a hozzászólásokat, miszerint „ez hülyeség, elírás”, „én akkor is november 26-án fogom gyújtani az első gyertyát”, „a szenteste az szenteste”.

Nem először és nem is utoljára fordul elő a világtörténelemben ez az egybeesés, a meglepődés viszont arra enged következtetni, hogy sajnos ahogy zajlik az elvallástalanodás egyre kevesebben értik az ünnepkörök alakulásának logikáját

– fogalmazott.

Dr. Kulcsár Dávid szerint érdemes abból kiindulni, hogy advent első vasárnapját egyébként nemcsak visszafelé számolgatva állapíthatjuk meg, ha nincs valamilyen egyházi naptárunk vagy elfelejtjük, hogy ilyesmire is jó a Google, hanem van egy biztosabb módszer: advent 1. vasárnapja mindig a Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnap.

Mivel idén december 3. közelebb van hozzá, mint november 26., ezért egyértelmű a helyzet. Hozzáteszi, egyébként legkorábban elvben tehát november 27-én lehet advent 1. vasárnapja.

És akkor miért advent 4. vasárnapja szenteste? A válasz szerinte pofon egyszerű: mert a szenteste nem a karácsony.

Ahogy a neve is mutatja, csak a nap egyik szakát érinti, mert 24-e délelőtt nem szenteste (és nem szentdélelőtt). December 24. az adventi idő utolsó napja. A keresztények már az ókortól kezdve a zsidó szokást követve, ahol az új nap nem éjfélkor, hanem az esthajnalcsillag megjelenésekor kezdődött el már sötétedéskor elkezdték a másnapi ünnep megtartását. Ezt hívjuk vigíliának, vagyis ez egyfajta virrasztás. Őseink ezeken a vigíliákon mindig böjtöltek is, nem véletlen, hogy Magyarországon is akik követik a régi hagyományokat, azok általában halételt fogyasztanak 24-e este

– magyarázta.

Az éjféli misével kezdődik teljes értékűen a karácsony ünneplése, ami pedig ugye már 25-e.

Dr. Kulcsár Dávid szerint tehát itt nincs semmilyen elírás vagy hiba: december 24-e délelőtt még adventi nap, majd este kezdődik meg a karácsony elővételezett ünneplése. Ez a vallásgyakorló katolikusok számára természetesen azt is jelenti, hogy 23-a este vagy 24-én délelőtt még meg kell ünnepelni majd szentmisén való részvétellel az Úr napját, vagyis a vasárnapot, hisz a vasárnap, a feltámadás napjának megünneplése hitünk legfontosabb eleme és bizony még egy hangulatos karácsonyfa-díszítésnél vagy pásztorjátéknál is fontosabb.

Kapcsolódó
Rá sem lehet ismerni a magyar Mikulás otthonára
Három év szünet után újranyit a nagykarácsonyi Mikulásház.
Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik