Életmód

7 egyszerű gyakorlat, hogy a test és a lélek megnyugvást találjon a természetben

pixabay
pixabay
Ha a fák között járunk, az alábbi erdőfürdő-gyakorlatok megnyugtatnak és kiszélesítik a perspektívánkat.

Minden évszakban megnyugvást és feltöltődést ad a természet közelsége. Ha tudatosan sétálunk az erdőben, akkor a szabadban töltött időt különböző betegségek kiegészítő terápiájaként is használhatjuk, ami nem csak az idegrendszert nyugtatja meg, de a lélekre is bámulatos hatással van, mindamellett hogy az immunrendszerünket is erősíti.

A sinrin joku (erdőfürdő) kifejezést 1982-ben a japán Akijama Tomohide, akkori erdészeti és halászati miniszter találta ki marketingcéllal, ám később a világ több pontján egyre több kutató vizsgálni kezdte az erdők pozitív élettani és pszichológiai hatását az egészségre, az immunrendszer működésére, írta honlapján a HVG.

pixabay

Csak te és az erdő. Belső figyelem – Érzékelés – Relaxáció

  • Próbáljunk tudatosan jelen lenni, és minden érzékszervünkkel megtapasztalni az erdő energiáját.
  • Viszonylag lassan és halkan mozogjunk, hogy hallhassuk a madarak énekét és a leveleket mozgató szél hangját. Az erdőhangjai – a fák levelei között osonó szél neszezése, a madarak kórusának lágy strófái, az ágak reccsenése, a rovarok zümmögő hangja – megnyugvást ad. Az erdő mindig beszél. Figyelj magadba, csendesedj el, s meghallod, mit mond neked.
  • Figyeljük meg a fák sokféle színét, színárnyalatát, az erdő formavilágát, vegyük észre az ágak között átsütő napsugarat, a fény játékát. Üljünk le és hagyjuk a fák koronája között belopakodó napsugarak a bőrünket simítsák, közben pedig gyönyörködjük az erdő megannyi szépségében. Nézz szét magad körül. Járja át tudatodat a színek gyógyító hatása. Élvezd a színek gyógyító erejét.
  • Szagoljunk bele az erdő illatába, és lélegezzük be az avar, a növények természetes aromáit. A természet illata, az abban megbújó aromák nyugtatóan hatnak a szervezetünkre. Minden évszakban már és más illatokkal telt az erdő levegője, és mindnek megvan maga varázsa.
  • Ízleljük meg a levegő frissességét, miközben szájon át mélyen lélegzünk. Vegyünk újra és újra, hogy mély lélegzetet, hogy a tüdőnk minden szegletét át tudja járni az erdő oxigénben gazdag, tiszta levegője.
  • Tapasszuk a tenyerünket egy fatörzsre, érintsük meg a mohákat és a leveleket. Óvatosan, vigyázva simítsuk végig őket, hogy érezzük a belőlük áradó energiát.
  • Szívjuk magunkba az erdő ízeit, és engedjük szabadjára az öröm és a nyugalom érzetét. A lelkiállapotunk a hatodik érzékszervünk.

pixabay

“Részei vagyunk a természetnek. Az emberi lét ritmusa a természet ritmusából fakad.  S amint harmóniába kerülünk a természet világgal, máris a gyógyulás útjára lépünk.  Az idegrendszerünk kisimul, testünk, lelkünk, elménk visszarendeződik egészséges állapotába. Az erdőfürdő visszavezet bennünket a valódi énünkhöz azáltal, hogy magunkba engedjük a természetet.” Dr. Csing Li: Sinrin-joku – A fák gyógyító ereje

Kapcsolódó
Szakembereket képeznek erdőfürdők vezetésére
Európa egyik elismert erdőterápiával foglalkozó intézete indít erdőfürdő-vezető képzést hazánkban 2022 tavaszán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik