Életmód

Balzsam a léleknek a 9 és 12 éves székelyföldi fiúcska története

Facebook/watch
Facebook/watch
Nyáron a mezőre járnak napszámba, a zsebpénzüket a gazdaságba fektetik, hogy egy újabb állat vagy a gabona árát előteremtsék.

Csatószegen, ebben kicsinyke székelyföldi faluban él két legényke, akiknek története meghódította az internet népét.

A 12 éves Györfi Hunor és 9 éves testvére, Magor olyan céltudatosan építgetik gazdaságukat, hogy az egy felnőtt embernek is becsületére válna.

Anyu adott 100 lejt, elküldött a boltba kenyérért, de mi a testvéremmel kenyér helyett némarécéket vettünk. Bementünk a szomszédba és megkötöttük az üzletet, egyszerre nem is egy, hanem két récét vittünk haza. Igaz, hívtuk magunkkal a szomszédot is, hogy ne kapjunk szidást

– idézte fel gazdálkodásuk kezdetét a maszol.ro portál riportjában Hunor.

A legénykék – akik harmadik és hatodik osztályban tanulnak – két éve működtetik farmjukat Csatószegen. Szárnyassereget – galambot, récét, tyúkot -, kecskecsapatot, nyulak sokaságát, csüngőhasú disznókat, szamarat és pónit nevelgetnek. Hajnalban és esténként nagy hozzáértéssel gondozzák jószágaikat, fejnek, csutakolnak, kiganézzák az istállót.

Állatszeretetük régebbre nyúlik vissza.

Óvodások voltak, amikor a falu összes kóbor macskáját összegyűjtötték, volt olyan évük, hogy 22 macskát istápoltak az udvarukon. Most is jellemző, hogy befogadják a kidobott kiskutyákat, és azoknak mind gazdát keresnek

– mesélte édesanyjuk.

Nyáron a mezőre járnak napszámba, a zsebpénzüket a gazdaságba fektetik, hogy egy újabb állat vagy a gabona árát előteremtsék. Közben nagyokat üzletelnek komoly gazdaemberekkel a környékbeli vásárokon.

A gazdálkodás iránti elhivatottság a génjeikben van. Édesapjuk is tartott három lovat és disznókat, amikor ők még óvodások voltak, és azok voltak a legszebb idők: szekér elé fogták a paripákat, etették, itatták, tisztogatták a jószágokat, és a család együtt végezte a mezei munkát.

A két fiúcska mielőbb szeretne csikót és borjút venni, de álmuk egy láma is, mely a jövőbeni állatsimogatójuk kedvence lehetne.

A hangulatos riport sok fotóval “fűszerezve” IDE KATTINTVA olvasható.

Kapcsolódó
A családi gazdaság, ahol minden kecskének neve van
A fiatal tervezőgrafikusnak az állattartásban teljesedett ki az élete.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik