Életmód

Rendkívül fontos szervezetünk számára a fehérjebevitel

pixabay
pixabay
Sokan nem fogyasztanak kellő mennyiségű fehérjeforrást a nap kezdetekor, pedig számtalan pozitív egészségügyi előnye van annak, ha már a nap első étkezésébe csempészünk belőle.

A köztudatban úgy él, hogy a megfelelő fehérjebevitelre elsősorban az élsportolóknak kell figyelniük, ez azonban nem így van. A fehérje ugyanis – a szénhidrát és a zsír mellett – egyike a három tápanyagfélének, amelyre szervezetünknek nagy mennyiségben van szüksége. Alapvetően fontos a test egészséges működéséhez, hiszen minden sejtszinten lejátszódó folyamatban részt vesz. Nem mindegy azonban, hogy milyen forrásból, illetve milyen mennyiségben pótoljuk ezt a rendkívül fontos tápanyagot.

pixabay

Sokan nem fogyasztanak kellő mennyiségű fehérjeforrást a nap kezdetekor, pedig számtalan pozitív egészségügyi előnye van annak, ha már a nap első étkezésébe csempészünk belőle. A népszerű, reggelire fogyasztott termékek többsége rendkívül magas szénhidráttartalommal bír, gondoljunk csak a gabonapelyhekre, péksüteményekre. A klasszikusok pedig, mint például a szalonnás tojásrántotta, zsírban bővelkednek. Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, ezek természetesen képezhetik étkezéseink részét, ám egy dologról ne feledkezzünk meg: a megfelelő fehérjebevitelről, írja honlapján a Magyar mezőgazdaság. A Clean Eating dietetikusának ajánlása alapján öt előnyét mutatjuk be a reggeli proteinfogyasztásnak.

Támogatja szerveink működését

Fehérjének köszönhetően tudnak épülni szöveteink, úgy mint a haj-, a köröm- vagy akár az izomszövet, nem beszélve a vér hemoglobinjáról. Az izomépítés nem csak annak növelésekor válik fontossá, hiszen kellő mennyiségű izomtömeggel tudja csak szervezetünk ellátni az alapvető feladatait, az emésztést, valamint lassítani a testünkben végbemenő öregedési folyamatokat.

Egy átlagos felnőtt napi kalóriabevitele 10 és 35 százalék között kell, hogy fehérjéből álljon. Ha pedig már az első étkezés során bevisszük jelentős részét ennek a mennyiségnek, nem kell attól tartanunk, hogy a nap későbbi részében nem érjük el az ajánlott fehérjemennyiséget.

pixabay

Optimalizálja vércukor- és energiaszintünket

A szénhidrát-források, főleg, ha nem tartalmaznak rostot, az egekbe emelik a vércukorszintet, ami aztán gyorsan le is zuhan. Ennek eredményeképp pedig fáradtnak, nyúzottnak érezzük magunkat, és rövidesen újból éhesek leszünk.

Ezzel szemben a fehérjefogyasztás nem emeli meg a vércukorszintet, sőt, mivel a proteint hosszabb idő megemészteni, közben még a vércukorszint emelkedését is lassíthatja.
Reggelink akkor lesz teljes értékű, ha tartalmaz egészséges szénhidrátforrások és zsírok mellett fehérjét is.

Kordában tartja az étvágyat

A fehérje nem csak, hogy eltelít, de számos kutatás bizonyította, hogy a fehérjedús reggeli fogyasztása kedvező hatással van a hormon- valamint idegrendszerünkre is.

Ha valaki túl sokszor éhezik meg a nap folyamán, és csupán szénhidráttartalmú rágcsálnivalókkal csillapítja éhségét, azért nagy valószínűséggel a reggeli kihagyása vagy nem megfelelő összetétele a felelős.

Segíti az izomzat növelését és megtartását

A kor előrehaladtával csökken a szervezet izomtömege, ez a folyamat 30 éves kor felett kezdődik. Az, aki megfelelő mennyiségű izomzattal rendelkezik, könnyebben kerüli el a betegségek kockázatát, kevésbé érintik az öregedés kellemetlen hatásai, és tovább tudja aktívan élni mindennapjait. Ebben élenjáró tényező a kellő mennyiségű fehérjefogyasztás.

Segíthet megőrizni szívünk egészségét

A reggeli kihagyása kedvezőtlenül hat a szervezetünkre. Ha nem fogyasztunk reggelit, az hosszútávon akár magas vérnyomás, inzulinrezisztencia vagy anyagcserezavar kialakulásával is járhat. Természetesen bármilyen reggeli jobb, mint a semmi, de a fehérjedús verzió még szívünkre is jó hatással van.

A reggeli fehérjefogyasztás összefüggésben áll a vérnyomás diasztolés és szisztolés értékének optimalizálásával is.

pixabay

Hogyan növeljük reggelink fehérjetartalmát?

  • Válasszunk reggelente alacsony zsírtartalmú húsokat, úgy mint pulykasonkát, csirkéből készült, magas hústartalmú virslit.
  • A tejtermékek is ideálisak reggelire, a görögjoghurt, a kefir, a cottage cheese fogyasztásával egészséges úton vihetünk be fehérjét, sőt, kalciumot és magnéziumot is.
  • Szintén jó választások a kevés zsiradék felhasználásával készült tojásételek, hiszen a tojásfehérje rendkívül gazdag fehérjében.
  • Ha pedig müzlit vagy zabkását fogyasztanánk reggelire, mindenképp egészítsük ki valamilyen fehérjeforrással. Olajos magvakkal, magvajakkal könnyen és ízletesen növelhetjük ezek fehérjetartalmát, vagy akár fehérjeport is keverhetünk hozzájuk.
Kapcsolódó
Egészségesek a színükben és ízükben is friss zöldséges reggelik
Érdemes a napindító étkezésre odafigyelni, mert a reggelizés fokozza a koncentrációt, javítja a memóriát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik