Életmód

Szobrot állítanak Béla kutyának Baján

Facebook / Állítsunk szobrot Béla kutyának
Facebook / Állítsunk szobrot Béla kutyának

A bajai Béla kutya több mint 10 éven át 1985 és 1999 között volt a város kutyája, mindenki szerette és gondozta, most pedig szobor formájában állítanak emléket neki, írja a baon.hu.

A rövidszőrű magyar vizsla senkié sem volt, ezért kicsit mindenkié lett. A cikk szerint a szoborállítás ötlete már 1995-ben is felmerült, de akkor félbe maradt a kezdeményezés.

Facebook / Állítsunk szobrot Béla kutyának

Dr. Gergelyné dr. Tóth Éva és Körmöczi Edina kezdeményezésére Béla kutyának végül most élethű nagyságú szobrot állítanak az Eötvös utcában. A gyűjtést 2021-ben indították el, de nem volt jó az időzítés a járvány, illetve a háború miatt sem. Ennek ellenére egymillió forint érkezett az elkülönített számlára az adakozóktól, amiért nagyon hálásak a kezdeményezők.

Múlt héten újabb 1,3 millió forint felajánlást kaptak Preininger Rozália önkormányzati képviselőtől, aki levelében fogalmazta meg gondolatait a tervvel kapcsolatban.

A Béla kutya eset első sorban városunk „lelkéről” szól, arról hogy Baja nemcsak él és túlél, de hatalmas lelke van, képes szeretni és gondoskodni szeretteiről. Így lehetett Béla városunk szerves része, díszpolgára. De szól ez a történet állatszeretet és védelemről is. Ezért gondoltam, hogy belvárosi képviselőként kötelességem képviselői keretemből támogatni ezt a nagyon régi Béla kutya szoborállítási tervet az általam képviselt városrészben. Ez által nemcsak az említettnek állítunk emléket, hanem egy műalkotással díszítjük városunk központját saját és látogatóink örömére

– fogalmazott.

Körmöczi Edina hangsúlyozta: múlt héten egyeztettek a szobrásszal, 2,5 millió forint lesz a műalkotás, tehát már csak 300 ezer forint hiányzik, a gyűjtést tehát folytatják.

Kapcsolódó
Már nem a labrador a legnépszerűbb kutyafajta
31 év után letaszította a trónról az új kedvenc fajta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik