Életmód

Melyik burgonyát süssük, melyiket főzzük?

pixabay
pixabay
Részesítsük előnyben a magyar földben termett burgonyákat.

A burgonya, azaz a „földi alma” dél-amerikai eredetű, ahol a szegény emberek kenyerének is nevezték. Mára Európa lett a legnagyobb burgonyatermesztő földrész. Emberi alapélelmiszernek tekinthető, de állati takarmányozásra is használják. A burgonya élettani hatásai sem elhanyagolható. Szénhidrát-keményítő tartalma mellett C, B1, B2, B6 és A-vitamin tartalma is magas, sokféle ásványi anyagot tartalmaz. Kiemelkedő káliumforrás. Fehérjetartalma nem túl nagy, de összetétele kedvező, így nagyon jól hasznosul. Kisgyermekek étkezésében az anyatej utáni első táplálékok között áll, valamint a diétás konyhában is ott a helye könnyű emészthetősége miatt.

A burgonya az egyik legfontosabb növényünk, leginkább azért, mert nagyon sokféleképpen fel lehet használni, alkalmas emberi fogyasztásra, állatok takarmányozására, valamint fontos nyersanyag az élelmiszer-, a gyógyszeripar, valamint a keményítő-, és szeszgyártás számára, írja honlapján az Agrároldal.

Magyar burgonyafajták – A magyarnál nincsen jobb

Kevesen tudják, de számtalan magyar burgonyafajta létezik, melyek között találhatunk fehérhúsúakat, sárgahúsúakat, vöröses héjúakat, illetve sárgahéjúakat is. Amire érdemes odafigyelni az az, hogy a multik sok esetben külföldi fajtákat adnak el magyarként. Ezeknek a külleme hasonlít a magyar burgonyához, sok esetben csak az apró betűs felirat árulkodik az áru eredetéről, amit pedig sokan nem olvasnak el. Éppen ezért kerültek a magyar földben termett burgonyák csomagolására egyedi, nagy méretű emblémák, érdemes tehát ezeket keresni mindenhol.

Magyar burgonyafajták – A-típusú burgonyafajtákAz A-típusú burgonyafajták salátaburgonyák, éppen ezért leginkább hidegkonyhai készítményekhez, salátákhoz illenek. Húsuk kemény, nem főnek szét, keményítőtartalmul alacsony 9-12%.

Legismertebb magyar típusa többek között a Somogyi sárga kifli

  • A Somogyi kifli növénye középmagas, félig felálló, levele középzöld, virága kékes ibolya színű.
  • A Somogyi kifli gumója jellegzetes kiflialakú, héja és húsa sárga.
  • Termőképessége alacsony.
  • Jó ízű desszertburgonya, leginkább saláták és hidegkonyhai készítmények számára alkalmas.

pixabay

Magyar burgonyafajták – B-típusú burgonyafajtákA B-típusú burgonyafajták közé a főzni való burgonyafajták tartoznak, melyeket elsősorban főtt, valamint rakott típusú burgonyás ételekhez, levesekhez, főzelékekhez ajánlott használni. Ezek a burgonyák sem főnek szét, viszont a keményítőtartalmuk magasabb 12-17%. Ez a legelterjedtebb fajta, állagában kissé lisztes, vagy kissé szappanos, közepesen finom.

Legismertebb magyar típusa többek között a Balatoni rózsa

  • A Balatoni rózsa alacsony növekedésű, szárleveles, felálló, félig felálló jellegű burgonyafajta, aminek a levelei középzöldek, a virágainak pedig ibolyaszínűek.
  • A Balatoni rózsa kedvelt fajta, mivel korai érésű, termőképessége jó, gumója közepes méretű, ovális.
  • Héja rózsaszín, húsa halványsárga, íze jó, keményítőtartalma közepes.

pixabay

Magyar burgonyafajták – C-típusú burgonyafajtákA C-típusú burgonyafajták közé a sütni való burgonyák tartoznak, melyeket sült típusú ételek készítéséhez ajánljuk – például hasábburgonya, de készülhet belőle püré és chips is. Könnyen fövő burgonya, enyhén szétfövő, lisztesek, magas keményítőtartalommal 18-22%.

Legismertebb magyar típusa többek között a Pannónia

  • A Pannónia középmagas-magas növekedésű, szárleveles, féli felálló.
  • A növény levelei középzöld színűek, virága vöröses ibolya.
  • A Pannónia a korai burgonyafajták közé tartozik, gumója nagy méretű, ovális, sárga héjú, világossárga húsú, jó a formatartó képessége.
  • Íze nagyon jó, konzisztenciája kissé szappanos, keményítőtartalma magas.

pixabay

Kapcsolódó
Ezért ne együk meg a megzöldült burgonyát
Ha nem fogyasztjuk el azonnal a megvásárolt burgonyát, akkor előfordulhat, hogy elkezdenek a szemek kirügyezni, megzöldülni. Megehetők ezek még?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik