Életmód

Betiltanák a műhúst Magyarországon

nova meat
nova meat
Ezzel is a gazdákat védenék.

A műhús betiltásáról és a hagyományos vidéki értékek megvédéséről is egyeztetett hivatalában Nagy István agrárminiszter Ettore Prandinivel, a Coldiretti olasz termelői szervezet elnökével, csütörtökön – közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a tárcavezető ismertette, hogy Olaszország betiltotta a szintetikus húsok gyártását és a forgalmazást is, ezt “hazánk is tanulmányozza és követendő példának tartja”. A szabályozás kérdése Magyarország uniós elnökségének napirendjén is szerepel, mert széles körű párbeszédet szeretnének folytatni a témában.

A miniszter szerint meg kell becsülni a normalitást és a gazdák munkáját, akik két lábbal a földön állnak. Az emberek egy része ugyanis eltávolodott a természettől, “álromantika alakul ki az élővilág kapcsán”.

A társadalom többségének meg kell értenie, hogy a gazdák nélkül nincs élelmiszer és nincs jövő sem

– fűzte hozzá, jelezve: ezért azon dolgoznak, hogy miként tudják a gazdatársadalom számára a társadalmi elismertséget helyreállítani.

Nagy István kitért arra is, hogy soha nem látott mennyiségű forrás áll rendelkezésre a hazai élelmiszeripari beruházások támogatására.

A fejlesztések megvalósításában hazánk számít az olasz befektetőkre és technológiai tudásra is

– mondta a tárcavezető.

A megbeszélésen az ukrán mezőgazdasági termékek okozta piaci nehézségek kezelése is szóba került. Ennek kapcsán a miniszter arról beszélt, hogy piacfoglalás történik, ebben a helyzetben pedig “kötelességünk megvédeni a magyar gazdák érdekeit”.

Magyarország számára fontos alapelv, hogy az unióba a harmadik országból beáramló élelmiszereknek meg kell felelniük az uniós minőségi előírásoknak is

– tette hozzá Nagy István.

Kapcsolódó
Gigaméretű műhúsgyárat építenek Amerikában
A laboratóriumban tenyésztett hús ökológiai lábnyomának mérete egyelőre még nem tisztázott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik