Életmód

Kevésbé beszélnek problémáikról személyesen a férfiak

Getty Images
Getty Images

Az 50 feletti férfiak leggyakoribb ivarszervi problémája a jóindulatú prosztata megnagyobbodás, ami Magyarországon több százezer férfit érint. Az Amerikai Urológiai Egyesület adatai szerint a férfiak több mint felénél 60 éves korára kialakul ez az állapot, ám a folyamat már 40 éves kortól elkezdődhet. A férfiak nagy része azonban nem szívesen beszél erről az igazán személyes problémájáról és csak akkor fordul szakemberhez, amikor már fennáll a fent említett ivarszervi elváltozás.

Kevésbé nyitottak személyesen megnyílni a férfiak a kényesebbnek tűnő problémákkal kapcsolatban és inkább az interneten keresgélnek vagy emailben veszik fel a kapcsolatot egy-egy céggel, amit kutatásuk során találnak. Annak ellenére, hogy a férfiak egyik leggyakrabban előforduló problémája – a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás – százezreket érint, ma is vonakodnak beszélni róla.

Noha kevés fórumon van szó a férfiakat érintő egészségügyi problémákról, azt tapasztaljuk, hogy az interneten bátrabban keresgélnek az érintettek. Sőt, hívni is szoktak minket. Személyesen egy gyógyszertárban vagy akár az orvosnál kevésbé nyílnak meg olyan kérdésekben, amelyek mondjuk a potenciával vagy a prosztatával kapcsolatosak. Ebben évek óta nincs változás: egyértelműen az internetes keresőt részesítik előnyben ezekben a kényes témákban. Ha már kialakult egyfajta kapcsolat, személyesen is be szoktak jönni hozzánk beszélni ezekről a kérdésekről, vagy tanácsot kérni a megelőzéssel vagy kezeléssel kapcsolatban

– fejtette ki Biró Attila, a Perfect Play Kft. ügyvezető-társtulajdonosa.

A szakember szerint, az általánosabb jellegű problémákkal kapcsolatban könnyebben megnyílnak és érdeklődőbbek a férfiak. Például az olyan kérdésekben, mint immunerősítés, fáradtság, gyengeség vagy épp valamilyen általánosabb betegség. Biró Attila ugyanakkor arra is kitért, hogy a legtöbb férfi nem a megelőzésre koncentrál, hanem akkor kezd el megoldásokat keresni, amikor már fennáll valamilyen probléma.

Sajnos az a jellemző, hogy a férfiak kevesebb százalékban foglalkoznak a megelőzéssel, mint a már kialakult probléma megoldásával. Olyan is előfordul, hogy már csak orvosi ellátással vagy műtéttel kezelhető a kialakult elváltozás és mi már nem tudunk segíteni. Pedig a megelőzés nagyon fontos lenne, hisz például a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás nem kifejezetten betegség, de 50-60 év fölött a férfiak felénél előjön. Ennek megelőzésére számos olyan növényi összetevőből készült termék létezik, ami hasznos lehet és segíthet megelőzni vagy mérsékelni annak kialakulását

– tette hozzá az ügyvezető.

Kapcsolódó
Ezért leszünk menetrendszerűen betegek a nyaralás első napjaiban
A nyaralási betegségnek biológiai, pszichológiai és szociális okai is lehetnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik