Életmód

Életbe lépett az országos csukatilalom

pixabay
pixabay
Érdemes horgászat előtt a helyi szabályokról tájékozódni, mert azok eltérhetnek az országostól.

Az Országos Horgászrend (OHR) szerint fajlagos tilalmi idővel védett; ívó; valamint méretkorlátozással védett halfajok méreten aluli egyedeire célzottan horgászni tilos. Ha sorozatosan ilyen halat fogunk, horgászati módszert, illetve szükség szerint horgászhelyet kell változtatni. A március 29-ig tartó csukatilalom ideje alatt fokozott ellenőrzésekre lehet számítani, írta honlapján a Pecaverzum.

Február 1-jén életbe lépett az országos csukatilalom, amely idén rövidebb lesz, ugyanis ha a tilalom első napja szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik.

A 2024-es OHR szerint a „tilalmi idővel védett vagy jogszabály által védettnek nyilvánított, illetve nem fogható hal megtartása” miatt 6 hónaptól 2 évig tartó horgászattól való eltiltás szabható ki a szabálytalan horgászra. Ez az időintervallum tavaly még 1-től 3 évig terjedt.

A fajlagos tilalmi időszakban a védelmet élvező, illetve ívó halfajra, valamint méretkorlátozással védett halfajok méreten aluli egyedeire célzottan horgászni etikátlan és tilos. Amennyiben az adott horgászhelyen sorozatosan méreten aluli vagy fajlagos tilalom alatt álló hal akad horogra, a halállomány kímélése érdekében horgászati módszert, illetve szükség szerint horgászhelyet kell változtatni

– részletezte az Országos Horgászrend.

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége február 3-án megjelent közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a csukatilalom ideje alatt a vízpartokon fokozott ellenőrzésekre lehet számítani.

Érdemes horgászat előtt a helyi szabályokról tájékozódni, mert azok eltérhetnek az országostól. Nagy tavaink közül a Balatonon egy hónappal tovább, február 1-jétől április 30-ig, míg a Tisza-tavon február 15-től április 15-ig tart a csukatilalom. 

Nagy tavaink közül a Velencei-tavon is egyedi szabályok vannak érvényben. Az év elejétől a süllő, a csuka és a balin megőrzése érdekében április 30-ig tilos mindenfajta olyan horgászmódszer alkalmazása, amely e fajok fogására lehet alkalmas, természetesen a véletlenül zsákmányolt egyedeket sem szabad megtartani.

A február 1-je más szempontból is fontos dátum a horgászok számára, ugyanis akkor jártak le a 2023-es állami jegyek is. Azt követően már csak a 2024-re érvényes okmánnyal lehet pecázni.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik