Virágzó vidékünk

Rémálommá vált a Pátkai-víztározó története, leürítik és lehalásszák a tavat

facebook/pátkai-víztározó horgászai/nagy zoltán
facebook/pátkai-víztározó horgászai/nagy zoltán
A tömeges halpusztulást követően újra lesújtó bejelentéssel szembesültek a horgászok.

Évek óta tart a küzdelem, hogy a Velencei-tó vízszintjét megemeljék, ennek megoldására a közeli Pátkai-víztározóból is kezdtek vizet átvezetni a Velencei-tóba. A folyamatot a pátkai horgászok aggódva figyelték: egyre kevesebb víz maradt a település víztározójában, ezért még aláírásgyűjtést is kezdeményeztek annak megmentésére  – mindhiába.

Legutóbb idén január első napjaiban adtunk hírt arról, hogy 2023 decemberétől döbbenetes halpusztulást észleltek a Pátkai-víztározóban. A tóban főként a harcsák és az amurok hullottak el, de a tetemek között pontyot, kárászt és süllőt is találtak.

Az akkori hivatalos magyarázat szerint az algák elszaporodása volt a tragédia oka, melynek hatására oxigénhiány alakul ki, illetve az emellett megvalósuló lebontó folyamatok túlsúlyba kerülnek, az ammónium és a szulfid mennyisége emelkedett a vízben. Ezek mind hozzájárultak a leeresztés alatt álló tározóban tapasztalható halpusztuláshoz.

facebook/pátkai-víztározó horgászai/nagy zoltán

Ezúttal – a horgászok számára mindenképp – újabb megdöbbentő bejelentés látott napvilágot: a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége Facebook oldalán azt közölte, hogy leeresztik a tavat, megszüntetve ott a horgászatot.

Jelenlegi információink szerint a tározó leürítésre kerül, így a 2023-as évi területi és állami jeggyel rendelkezőknek január 31-ig van lehetősége a helyi horgászrend szerint horgászni. 2024 február 1-től a tározón horgászni tilos, területi jegyet nem értékesítünk az idei évre a Pátkai-víztározóra. A horgászati tevékenység folytatása jogi következményeket von maga után

– fogalmaztak.

A tározó lehalászásával a mentett halakat a törvény szerint, a szövetség által kezelt állami vízterületekbe – Fehérvárcsurgó, Sárszentmihály, Palotavárosi tavak, Nádor, Duna Fejér vármegyei szakasza – helyezik át.

Az egyesület azt ígéri, amennyiben pozitív irányban változik a tározó jövője a horgászatot illetően, közleményt adnak ki.

A Pátkai-víztározó vízszintje egyébként a 2023. december 19-i 435 centiméterről mostanra 409 centiméterre csökkent, a Velencei-tó szintje pedig ez idő alatt 103-ról 124 centire emelkedett.

Pátkai-víztározó

A Pátkai-víztározó Magyarország egyik legnagyobb mesterséges tava. Területe vízállástól függően 130-312 hektár, vizét a Pátka község mellett folyó Császár-víz és a falun átfolyó Rovákja-patak táplálja.

 

Az elmúlt évek aszályos időjárása illetve a Velencei-tó alacsony vízállása miatt a Pátkai-víztározót a minimális üzemeltetési vízszint körül üzemeltetik – üzemeltették.

Kapcsolódó
Döbbenetes fotók az orfűi halpusztulásról
A döglött halak között kapitális méretű harcsák is voltak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik