Életmód

7 tipp a nyakfájás ellen

Unsplash
Unsplash
Kerüljük el vagy csökkentsük a kellemetlenségeket!

Nem csak egy rossz mozdulat vagy baleset miatt fájdulhat meg a nyakunk, hanem a rossz tartás vagy akár nem megfelelő pozícióban történő alvás is okozhat kellemetlenségeket.

Mit tehetünk a nyakfájás ellen?

Vegyünk új párnát!

Mindenkinek más párna kényelmes, de olyat célszerű választani, ami alkalmazkodik a nyaki gerinc természetes vonalához. A memóriahabos és az anatómiai párnák segíthetnek.

Aludjunk más pozícióban!

Ezt ugyan nehéz befolyásolni, de a háton alvás a legtermészetesebb a gerincnek, így próbálkozhatunk ezzel is, enyhítheti a nyakfájdalmat.

Állítsuk be a monitort!

Laptopos munkánál soksor lefelé billentjük a fejünket, ami hosszú távon a nyak túlterheléséhez vezethet. Ha a laptopot nem lehet ennek megfelelően elhelyezni, akkor érdemes beszerezni egy különálló képernyőt.

Mobilozzunk okosan!

A mobiltelefont is általában lefelé nézve nyomkodjuk, mellyel az ínszalagokat, csigolyákat terheljük. Amit tehetünk, hogy csökkentjük a telefonozással töltött időt, de legalább szüneteket iktatunk be, másrészt pedig szemmagasságban tartjuk a készüléket. Ha gyakori szokásunk telefonálás közben a fejünket oldalra hajtva tartani a készüléket, akkor egy headset segíthet a nyakfájás elkerülésében.

Tornáztassuk a nyakunkat!

Naponta többször tornáztassuk meg a nyakunkat, végezzünk óvatos nyakkörzést, előre-hátra fejdöntést. Majd a tarkónknál kulcsoljunk össze a kezeinket és miközben a fejünket hátra akarjuk dönteni, a kezünkkel akadályozzuk meg azt, tartsunk ellen a nyomásnak!

Igyunk!

A hidratálás segít a porckorongok rugalmasságának fenntartásában, vagyis a fájdalommentes mozgásban.

Ügyeljünk a testtartásunkra!

A rossz testtartás számos testrészünk fájdalmához vezethet, így a nyakunk izmainak is megterhelő, ha előreejtjük vállainkat, lógatjuk a fejünket.

Kapcsolódó
Ezekkel a növényekkel kezelhetjük az ízületi fájdalmakat
A fenyőfürdő és káposztapakolás is segíthet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik