Mozaik

Belépőjegyet adnak a használt mobilért a Tisza-tavi Ökocentrumban

pixabay.com
pixabay.com
A Passzold vissza tesó! program keretén belül leadhatók a már nem használt, felesleges mobiltelefonok.

Magyarországon évente körülbelül 120.000 tonna elektronikai hulladék keletkezik. Hogy ennek mekkora része mobiltelefon, az nehezen becsülhető, de ma már szinte mindenkinek van, és a szolgáltatók kedvezményes új készülékekkel is próbálnak új előfizetőket szerezni, így motiválva sok embert az idő előtti „divat” cserére, miközben a készülék és az akku akár még évekig is megfelelne az alapvető célnak. És abba vajon belegondolunk-e, hogy mi lesz a feleslegessé vált eszközökkel?

Kapcsolódó
Egy tonnánál több mobilt gyűjtöttek össze az országban
Az ilyen kampányok segítik elő, hogy tudatosabban éljenek, vásároljanak az emberek.

A KÖVET Egyesület mobiltelefon visszagyűjtő kampánya a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös „Passzold Vissza Tesó!” című kampányához kapcsolódik. A célja, hogy a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat visszagyűjtsük minél nagyobb mennyiségben, olvasható a Tisza-tavi Ökocentrum weboldalán.

A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, köztük sok un. konfliktusos ásvány például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni, emellett a közép-afrikai humanitárius missziót is támogathatjuk aktív hozzáállásunkkal, mint telefont cserélők és mint cégek, intézmények.

A Tisza-tavi Ökocentrum 2022. október 3. és 21. között gyűjtőpontként fog működni.

Ha október 3. és 21. között elhozod és a Tisza-tavi Ökocentrum pénztárában leadod a már nem használt, felesleges mobilodat, nemcsak a környezet védelméhez és a gorillák élőhelyeinek megmentéséhez járulsz hozzá, hanem részt vehetsz az “1-et fizet kettőt kap” akciónkban! Ebben az esetben ugyanis egy darab alap belépőjegy áráért 2 belépőt adunk

– áll a közleményükben.

Kapcsolódó
Megdőlt a látogatói rekord a Tisza-tavi Ökocentrumban
Hasonló dömpingre számítanak augusztusban is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik