Virágzó vidékünk

Csúcsot döntött a Tisza-tavi Ökocentrum

Elkészült a létesítmény ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazása is.

A Tisza-tavi Ökocentrum tevékenységét, népszerűségét jelző legfontosabb mutató a látogatószám: a statisztika szerint 2019-ben ismét sikerült “csúcsdöntés” az ökocentrumban, mert adataik szerint soha annyian nem jártak még náluk, mint az elmúlt évben, írták a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben.

December 31-ig 239.764 vendéget számoltak, ami 8 éves történetük messze legjobb eredménye, olyan, ami nemcsak önmagukhoz, hanem más állatkertekkel, turisztikai központokkal történő összehasonlításban is rendkívül figyelemre méltó.

100 évig is élhet Poroszlón a világ legnagyobb édesvízi hala
Az egykoron a magyar folyókban is élt halfaj hatalmasra megnő.

Az ökocentrum immár évek óta a Tisza-tó idegenforgalmának legfontosabb mozgatóereje, motorja: a vendégforgalom ilyen szintű megjelenésének és növekedésének hatásai a turisztika különböző szegmenseiben, szálláshelyeken, vendéglátóhelyeken elsősorban Poroszlón, de a Tisza-tó számos más településén is számottevőek.

Az év során folyamatos munkával igyekeztünk megtartani a tőlünk elvárható és hozzánk – Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszeréhez – méltó szolgáltatási színvonalat, fejlesztettük a létesítményhez tartozó területeket, látnivalókat. Felújítottuk a szabadidőparkban található Poroszlói Tájházat, szabadtéri természetfotó kiállítást alakítottunk ki a főépület tetőteraszán

– fogalmaznak a közleményben.

Fotó: MTVA/Bizományosi/ Oláh Tibor

Fedett röpde épült a nagyobb testű madaraknak, elsősorban gólyáknak, fűtött, elkülönített kifutó a vidráknak, az akváriumokban előrelépés történt egyebek között a világítástechnika korszerűsítésére, s megkezdődött a szabadtéri dongahidak és -utak cseréje, felújítása is. Az év második felében elkészült az ökocentrum ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazása, mely teljesen új lehetőségeket biztosít a természeti értékekről szóló ismeretterjesztésre, a látogatókkal történő kommunikációra, a növény- és állatvilág különböző képviselőivel összefüggő ismeretek átadására.

A Tisza-tavi Ökocentrum szervezésében 2019-ben több mint 60 különböző rendezvény valósult meg a létesítményben és a településen, szinte folyamatosak voltak a közönségszórakoztató programok.

2020-ban – egyebek mellett – terveik között szerepel a vidraóvoda kialakítása, a fácánbemutató helyszínének megújítása, és új állatfajként muflonok betelepítése. A főépület Makrovilág termében különleges, sokszoros nagyításban 3d nyomtatással létrehozott alga modellek engednek majd bepillantást e furcsának tűnő apró élőlények világába.

Fotó: MTVA/Bizományosi/ Oláh Tibor

Elkészült az ökocentrum és Poroszló idei eseménynaptára. Biztos, hogy 2020. június 20-án este 21 órakor – a hagyományos kakas-szépségverseny és bográcsfesztivál záró programjaként – a Republic együttes élő ingyenes koncertjére kerül majd sor poroszlói Rendezvénytéren.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik