Életmód

10 étel, amitől garantáltan rosszul alszol

Pexels
Pexels
Az alvás szempontjából is fontos, hogy mit eszünk.

Van, aki csak leteszi a fejét és már alszik is (egyesek ezt állva vagy ülve is tudják produkálni), mások viszont hiába érzik magukat fáradtnak, mégsem jön álom a szemükre hosszú ideig. Ez a cikk nekik szól, ha elkerülnek néhány élelmiszert este, nagyobb eséllyel tudnak időben elaludni.

10 étel, amitől kevesebbet alszunk

1.Koffein

A koffein egy erős stimuláns, amelyet megtalálunk a kávéban, teában, energiaitalokban és egyes üdítőkben is. A koffein fogyasztása napközben segíthet ébren maradni, de ha este, késő délután vagy lefekvés előtt fogyasztjuk, akkor zavarhatja az alvást és nehezítheti az elalvást.

2. Alkohol

Bár az alkohol relaxáló hatású lehet, mértéktelen fogyasztása alvászavarokhoz vezethet. Az alkohol zavarja az alvás ciklusait, így az ember gyakran felébred éjszaka és nehezen alszik vissza. Tanulmányok szerint az alkoholfogyasztás az REM fázis idejét csökkenti – pedig ebben a szakaszban álmodunk és regenerálódunk.

3. Keresztesvirágú zöldségfélék: brokkoli, kelbimbó, káposzták, karfiol

A rostban gazdag keresztesvirágú zöldségfélék alapvetően kifejezetten pozitív hatással van a egészségünkre, de jobban járunk, ha nem este fogyasztjuk őket. Emészthetetlen cukrokat is tartalmaznak, így a puffadás, szélgörcsök garantáltak.

4. Hüvelyesek: bab, borsó

Hasonló a helyzet, mint a keresztesvirágúaknál, az emésztésük sokáig tart, így nem tud a szervezetünk nyugalomba kerülni.

5. Tejtermékek

Sokan a tejtermékekre érzékenyek és a tej, sajt, joghurt fogyasztása után puffadással, görcsöléssel szembesülhetnek, ami ugyancsak megakadályozza az álomba szenderülést.

6. Szárzeller

A szárzeller vízhajtó hatású, így hiába is alszunk el, a vizelési inger hamar felébreszt és a mosdólátogatás után sem feltétlenül egyszerű visszaaludni.

7. Feldolgozott húsfélék: felvágottak, szalámik, sonkák

A feldolgozott húsfélék nagyobb mennyiségben tartalmaznak tiramin aminosavat, ami olyan jeleket ad az agynak, amik a testünket cselekvésre ösztönzik.

8. Paradicsom

A paradicsommal is az a „baj”, mint a feldolgozott húsfélékkel, a tiramintartalma, amely „készenlétbe” helyezi a testünket.

9. Cukorkák

A cukorkák finomítatlan cukrot tartalmaznak, ami hatalmas vércukorszint-ingadozásokat okozhat, ami nyugtalan alváshoz vezet.

10. Olajban sült, nehéz ételek

A nagyon zsíros és nehéz ételek lefekvés előtt fogyasztva, gyomorproblémákat és alvászavart okozhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy az étkezési szokások személyenként eltérhetnek, és nem mindenki reagál ugyanúgy az ételekre az alvás szempontjából. A legjobb, ha figyelünk a saját testünkre és próbáljuk megkeresni azokat az ételeket és étkezési időket, amelyek a legjobban segítik az alvásunkat. Ha alvásproblémáink vannak, érdemes konzultálni orvossal, alvásspecialistával, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldást az alvásminőség javítására.

Kapcsolódó
Segíthet az alvásproblémákon a gyógyvíz
A termálvizekben előforduló egyik összetevőnek - az 1800-as években felfedezett brómnak - stresszoldó, nyugtató hatása is van, ami segít enyhíteni az alvásproblémákat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik