Életmód

A csoki hasonló függőséget okoz, mint a cigaretta

Unsplash
Unsplash
A csokoládéevők egy részénél jellemző a fogyasztás feletti kontroll elvesztése.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (csokoládé, keksz, üdítő, hot dog, chips stb.) ugyanolyan függőséget alakíthatnak ki, mint a dohánytermékek ― írja a Rizikometer élelmiszeripari trendekkel, kockázatfigyelési hírekkel foglalkozó oldal a Food Ingredients First cikkére hivatkozva.

Az amerikai tanulmány szerzői szerint a cigarettához hasonlóan a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek is erős késztetést, vágyat váltanak ki, hangulatmódosító hatásuk van és jutalmazó szerepet töltenek be.

Felmérésük szerint a felnőttek 14%-ánál, a gyerekeknek pedig 12%-ánál figyelhető meg az a függőséget mutató étkezési viselkedéstípus, amelyre jellemző a fogyasztás feletti kontroll elvesztése, az erős sóvárgás, a csökkentés képtelensége és a negatív következmények ellenére történő folyamatos bevitel.

Feldolgozott élelmiszernek nevezzük azon élelmiszereket, melyek az élelmiszerboltok polcaira kerülésük előtt olyan élelmiszeripari módosításon esnek keresztül, melynek során megváltozik a természetes állapotuk. Ilyen módosítás lehet a mosás, feldarabolás, főzés, pasztörizálás, fagyasztás, szárítás, csomagolás, tartósítószerekkel, fűszerekkel, ízfokozókkal, cukorral, zsírokkal vagy egyéb táplálékkiegészítőkkel történő dúsítás – vagy egyéb konyhatechnikai- és élelmiszeripari eljárások.

A nyugati típusú étrend jelentős részét a feldolgozott élelmiszerek teszik ki, ami kapcsolatba hozható egyes krónikus – más néven civilizációs – betegségek kialakulásával is, így például a magasvérnyomás betegséggel, cukorbetegséggel, elhízással, illetve a daganatos megbetegedésekkel.

Az amerikai Táplálkozási és Dietetikai Társaság (Academy of Nutrition and Dietetics) az alábbi kategóriák szerint csoportosítja a feldolgozott élelmiszereket.

  • Minimálisan feldolgozott élelmiszerek (felvágott zöldségek, pirított magvak), melyek kényelmi szempontból „feldolgozottak”.
  • Élelmiszerek, melyeket a legjobb állapotukban dolgoznak fel, hogy megőrizzék tápanyagtartalmukat és frissességüket (pl. paradicsom- és tonhalkonzervek, fagyasztott zöldségek és gyümölcsök).
  • Ízfokozókkal és adalékanyagokkal dúsított élelmiszerek (íz vagy textúra módosítása pl. édesítőszerek, fűszerek, olajok, színezőanyagok és tartósítószerek hozzáadásával), ilyenek többek között az előre elkészített szószok, befőttek, salátaöntetek, joghurtok és tortaalap mixek.
  • Azonnali fogyasztásra alkalmas ételek, „snack”-ek (pl. ropogtatni való sósak, chipsek, felvágottak), melyek a feldolgozott élelmiszerek következő, magasabb fokú feldolgozáson átesett kategóriáját adják.
  • Legnagyobb mértékben feldolgozott élelmiszerek (ún. ultrafeldolgozott élelmiszerek), gyakran fagyasztott vagy előre elkészített ételek, „gyors ételek” vagy az angol kifejezéssel „junk food” (pl. fagyasztott pizza vagy mikrózható, előre csomagolt ételek).
Kapcsolódó
Megehető a kicsit penészes élelmiszer?
Elegendő, ha levágjuk a penészes részt?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik